Ny forskning: Bloggere står alene med arbejdsproblemer

For mange unge lyder jobbet som youtuber eller influent som en smutvej til nemme penge og berømmelse, men virkeligheden er knap så rosenrød.
LÆS OGSÅ: Julie-Elsebeth blogger ti timer om ugen: Tjener mere end som journalist
En ny og endnu upubliceret undersøgelse fra Center for Ungdomsforskning (CeFU) på Aalborg Universitet peger på, at bloggere og influenters løn- og arbejdsvilkår er svære at gennemskue, mens arbejdstempoet er meget højt, og at de unge står helt alene med arbejdsrelaterede problemer.
I undersøgelsen har CeFU sammen med Det Nationale forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) undersøgt risici og arbejdsmiljø blandt unge på de nye digitale arbejdsmarkeder, der blandt andet tæller bloggere og influenter.
- De unge er ude på et marked, hvor det er meget vanskeligt at prissætte, hvad en ydelse skal koste. Det er også meget svært at fastsætte, hvor mange timer de egentlig bruger på det. Det er deres liv, som de på mange måder sælger, siger Mette Lykke Nielsen, der er lektor ved Institut for Kultur og Læring ved Aalborg Universitet og en af forskerne bag undersøgelsen.
- Når jeg interviewer de unge, er det meget svært at forstå de relationer, de har, og hvem der bestemmer over hvem, hvilke kontrakter de har, og hvilke lønforhold der er, siger hun.
Artiklen fortsætter efter grafikken
Grafikken viser sammenhængen mellem alle de forhold, der spiller ind på en influents arbejdsvilkår. Den skal forstås som en fem-sidet figur, hvor de involverede parter gensidigt påvirker hinanden.
Modellen er ifølge Mette Lykke Nielsen første skridt på vejen til at at forstå bloggere og influenters arbejdsforhold, som bryder med den traditionelle måde at organisere arbejdet på.
Hvad er en influent?
- En influent bruger blogs, Youtube, Instagram og andre sociale, digitale platforme til at skabe opmærksomhed om sig selv. Opmærksomheden bruges til at skabe et personligt båret brand, som influenten så bruger til at sælge en vare.
- En influent opnår et stærkt brand ved at fremstå troværdig. Det handler om at være bevidst om, hvad man reklamerer for, og hvad man ikke reklamerer for. Bloggers Delight - et af Danmarks største influencer-bureauer - anbefaler for eksempel, at influenter ikke reklamerer for Matas og Sanex på samme tid.
- For en influent handler det om at have så stærkt et personligt brand som muligt. Kommercielle virksomheder bruger influenter til at reklamere for et produkt i forbindelse med en markedsføringskampagne og betaler influenten for det.
- Influenter aflønnes først, når markedsføringskampagnen er overstået. Lønnen bestemmes ud fra en række mål som ekempelvis, at kampagnen skal nå ud til så og så mange følgere eller direkte konvertere kampagnen til salg.
- Influentens markedsværdi bestemmes af, hvor stærkt deres brand er: Hvor mange af deres følgere på sociale platforme ønsker at identificere sig med dem.
- At være influent er altså en ny måde at reklamere for varer på.
Kilde: Bloggers Delight, influencer manager Caroline Bergman
Influenters og bloggeres kontraktmæssige forhold er svære at identificere, forklarer hun, og det har arbejdsmiljømæssige konsekvenser for den enkelte blogger, fordi deres arbejdsliv og privatliv flyder sammen på helt nye måder, og fordi deres liv bliver kommercialiseret.
Deres liv er deres brand. Problematikken ligger i, hvor grænsen går for, hvad en blogger vil dele ud af sig selv
Mette Lykke Nielsen, lektor, Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet
Ensomhed er et vilkår
Ifølge Mette Lykke Nielsen står de unge typisk helt alene med arbejdet uden mulighed for at få støtte fra hverken forældre eller mere erfarne kolleger.
- Det kan stresse de unge, at der ikke er noget hjælp at hente. Dernæst søger de hele tiden efter flere 'likes' på sociale platforme. De er ude på et marked, hvor deres forældre ikke kan støtte dem, fordi det er så nyt, og hvor hastigheden og tempoet i arbejdet er ekstremt højt, siger Mette Lykke Nielsen.
30-årige Julie-Elsebeth fra København arbejder som blogger på deltid, og hun fortæller således om sit arbejde:
- Jeg bliver først lønnet efter en kampagne, så jeg er glad for, at jeg ikke er afhængig af at blogge for at få min økonomi til at hænge sammen. Det ville jeg synes var ret stressende, siger hun til A4 Arbejdsliv.
Julie-Elsebeth arbejder til daglig som journalist, og derudover bruger hun cirka 10 timer om ugen på at blogge.
- Jeg er altid på arbejde, for jeg kan ikke have en uge, hvor jeg ikke har lagt noget op på bloggen. Jeg vil ikke risikere, at der er nogen, som glemmer mig. Instagram må heller ikke glemme mig i sin feed ranking. Det er bare et vilkår, siger hun.
A4 Arbejdsliv har foretaget en rundspørge blandt landets 12 største influencer-bureauer. Ud af dem har 6 bureauer svaret. Samlet set har de 6 bureauer aktuelt cirka 4.900 danske influenter i deres stald, hvilket er en voldsom vækst sammenlignet med for bare fem år siden. Dengang arbejdede blot 323 influenter for de 6 bureauer.
Danmarks største influencer-bureauer
Udviklingen i antallet af influenter i Danmark fra 2015 til 2019
2015: 2019:
Bloggers Delight: 150 323
Social Works: 0 1.500
Gonzo Media: 52 30
Buzzanova: 30 30
Bash: 0 16
YoHype: 0 3.000
Bureauerne Brandheroes, SMAC Agency, Splay Danmark, CUBE og Social Zoo er også blevet kontaktet, men de er ikke vendt tilbage på forespørgslen.
Kilde: A4 Arbejdsliv.
En algoritme som chef
Mette Lykke Nielsen peger desuden på, at man som traditionel lønmodtager normalt har en chef eller en tillidsrepræsentant, man kan gå til, hvis man er utilfreds med noget. Men det gælder ikke for influenter, der arbejder på digitale platforme.
Her er de i stedet underlagt en algoritme, der styrer og sorterer visning af det indhold, som influenten lægger ud, og som så distribueres videre til deres følgere ud fra forskellige datamodeller. En algoritme fungerer som en slags opskrift for, hvordan platformen behandler data, og der er inkorporeret algoritmer i alle medieplatforme.
- Det vilkår, der er gældende for en influent, er, at de lægger deres indhold frem på forskellige sociale medier som Facebook og Instagram. De forskellige platforme har så forskellige måder, hvorpå de data, som influenterne lægger op, bliver bearbejdet på algoritmisk, forklarer Mette Lykke Nielsen og fortsætter:
- Hvis man nu tager en influent på YouTube, så er vedkommende afhængig af, at de film, hun lægger op, bliver set af så mange seere som muligt. Men influenten har ikke indflydelse på, om det eksempelvis er netop hendes film, der kommer op som den første i følgernes nyhedsstrøm. Det kan influenterne ikke gennemskue. De kan ikke gennemskue, hvordan algoritmen virker, og hvad det er, der gør, at netop deres film bliver vist lige netop der og på lige netop det tidspunkt.
Så når en algoritme, og ikke en traditionel arbejdsgiver, bestemmer og kontrollerer ens arbejdsgange, medfører det ifølge Mette Lykke Nielsen en reel udfordring for influenterne.
- Det går ud over deres mulighed for at påvirke deres arbejdsforhold, samtidig med at processen er enorm svær at gennemskue for dem, siger hun og påpeger, at vi i Danmark har tradition for en dialogisk tilgang til ledelse, hvor man som ansat har indflydelse på sit arbejde.
Algoritmen er en forretningshemmelighed, som du ikke har adgang til, og det betyder, at du ikke har indflydelse på noget af det, som er så betydningsfuldt for dit arbejde. Det er en udemokratisk styreform, siger Mette Lykke Nielsen.
Mette Lykke Nielsen,, lektor, Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet
Det betyder også, at den uigennemskuelige algoritme har direkte indflydelse på influentens indtjening.
- Det er ret afgørende for deres indtægt, fordi den er bestemt ud fra, hvor mange gange deres indhold bliver vist, og hvor mange følgere de så har adgang til. Og det er også det, som influenternes sponsorer køber sig ind på. Og det er også det, der udgør deres markedsværdi på markedet - og det er altså algoritmisk bestemt, siger hun.
- Algoritmen er en forretningshemmelighed, som de ikke har adgang til, og det betyder, at de ikke har indflydelse på noget af det, som er så betydningsfuldt for deres arbejde. Det er en udemokratisk styreform, siger Mette Lykke Nielsen.
Undersøgelse af influenters arbejdsvilkår
- CeFU og NFA har interviewet 27 unge, der finder arbejde via digitale arbejdsplatforme i Norden: 'Risici og arbejdsmiljø blandt unge på de nye digitale arbejdsmarkeder – et kollaborativt udviklingsprojekt (RADAR)'.
- Influenterne er blandt andet blevet spurgt ind til deres livssituation, arbejdsrutiner, løn, introduktion til arbejdet samt finansielle og sociale risici i arbejdslivet.
En af de medvirkende hedder Sara Jin Smidt, der er 30 år gammel, bor i København og arbejder som fitness-instruktør og chefredaktør ved siden af arbejdet som blogger.
Sara Jin Smidt, hvis blog går under navnet Healthy Skinny Bitch, er vant til en meget hektisk hverdag som blogger, og hun fortæller, at det stressende arbejde blev for meget på et tidspunkt, og at hendes arbejde måtte omstruktureres.
- På det tidspunkt var min hjerterytme vildt høj. Dagen eftrer ryddede jeg min kalender i et par timer, mens jeg satte mig ned og fik styr på alle mine samarbejdsaftaler, alle mine opgaver og alle de ting jeg skulle. Og så aflyste jeg ellers alt andet, siger Sara Jin Smidt.
Ikke alle bloggere og influenter har lige travlt.
28-årige Paula fra Stockholm, der også medvirker i undersøgelsen, brander sig selv inden for beauty-branchen, og hun oplever en usikkerhed, når hun i perioder ikke har så mange kampagner at markedsføre.
- Jeg følger bare med strømmen, når jeg har arbejde, men jeg kan også blive bekymret over, hvad jeg skal bagefter. Men det har aldrig været så slemt, at jeg ikke har haft råd til at købe mad, siger Paula i undersøgelsen.