Politibetjenten Carsten må ikke bære værnemiddel: 'Jeg føler mig utryg'

Sundhedsmyndighederne anbefaler, at vi holder 1-2 meters afstand for at minimere smitte med coronavirus. Det er umuligt i Carsten Mollerup Boels job, hvor han det meste af dagen sidder i en bil med en fremmed.
Når en køreskolelev skal tage sin køreprøve, er der, udover eleven bag rattet, en køreprøvesagkyndig fra politiet på passagersædet. Det er den køreprøvesagkyndige, der skal vurdere, om eleven har bestået prøven.
LÆS OGSÅ: Togføreren Vagn må ikke bære mundbind for DSB: 'Jeg er meget utryg'
Det er den funktion, som politiassistent Carsten Mollerup Boel fra Østjyllands Politis færdselsafdeling har. Da han ikke kan holde myndighedernes anbefalede afstand, har han et stort ønske om at bære et mundbind eller et visir, når han er på arbejde.
- Vi sidder meget tæt med syv forskellige elever om dagen. Under en køreprøve skal eleven dreje hovedet, når der eksempelvis skal laves bakkemanøvre, og så er vi altså meget tæt på hinanden. Jeg føler mig utryg ved at blive pustet lige op i hovedet. Jeg skal også kunne tage rattet, hvis vi er ved at påkøre nogen, og det er altså ofte et svedigt rat, jeg overtager, fordi eleverne er nervøse. Derfor vil jeg rigtig gerne bruge værnemidler, siger den 59-årige politiassistent til A4 Arbejdsliv.
Men det må han ikke.
Han er blevet henvist til politiets retningslinjer, hvor det blandt andet fremgår, at der ikke skal benyttes værnemidler under køreprøver.
Brød retningslinjerne
En enkelt gang trodsede Carsten Mollerup Boel sin arbejdsgivers retningslinjer og tog et mundbind på. Det gjorde han, fordi en køreskolelærer ønskede, at han og eleven havde det på:
Vi er en enhed, hvor langt størstedelen er over 60 år. Jeg er blandt de yngste med mine 59 år. Så alene det, at vi er oppe i årene, burde være et argument for, at vi gerne måtte beskytte os
Carsten Mollerup Boel, politiassistent
- Der følte jeg mig langt mere tryg, forklarer han og uddyber sine bekymringer:
- Vi er en enhed med cirka 24 medarbejdere, hvor langt størstedelen er over 60 år. Jeg er blandt de yngste med mine 59 år. Så alene det, at vi er oppe i årene, burde være et argument for, at vi gerne måtte beskytte os. Samtidig er eleverne så opsatte på at tage prøven, at der skal meget til før, at de melder sig syge.
Politiforbund: 'Vi er nødt til at følge anbefalingerne'
Carsten Mollerup Boel er gået til sin fagforening, Politiforbundet, med sin bekymring. Han fortæller, at fagforeningen har henvendt sig til Rigspolitiet, men forklaringen er stadig, at det ikke tillades, at de køreprøvesagkyndige bruger værnemidler.
- Jeg kan ikke forstå det, da politiet skal være tryghedsskabende, og det er da netop tryghedsskabende, at jeg bærer et værnemiddel, så jeg ikke smitter omkring mig. Jeg tror ikke, at det vil skræmme nogen, at jeg sidder med et mundbind på, for det er noget, vi har vænnet os til at se mange steder i samfundet efterhånden.
Politiets afvikling af køre- og teoriprøver blev genoptaget fra 29. april. Det er altså en ny anbefaling, at man igen kan begynde at tage køreprøver, fortæller Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt.
- Så vi har været inde over det og forhørt os om muligheden for at bruge ansigtsmasker eller andre former for værnemidler. Der har anbefalingen altså været, at man har fulgt Sundhedsstyrelsens anbefalinger fra WHO (Verdenssundhedsorganisationen, red.), der fortæller, at raske borgere ikke bruger mundbind, siger han.
Er der det mindste tegn på sygdom, skal eleverne selvfølgelig ikke gå til køreprøve, understreger han.
Politiforbundet er i løbende kontakt med Rigspolitiet om, hvordan man minimerer politifolkenes risiko for at blive smittet med covid-19. Men ingen af parterne kan ændre Sundhedsstyrelsens anbefalinger, forklarer han.
Hvordan hjælper I de medlemmer, der er utrygge?
- Vi kan ikke tvinge en ændring igennem. Vi følger det løbende, og selvfølgelig er vi bekymrede for, når nogle er utrygge. Vi giver det videre til Rigspolitiet, hvad der er oplevelsen. Det er rigtigt, at man sidder tæt på hinanden, når man er til køreprøve. Men vi er nødt til, ligesom alle andre, at følge de anbefalinger, der kommer, siger Claus Oxfeldt.
Bange for at smitte sin kone
Hjemme i Hobro tager Carsten Mollerup Boel mange forholdsregler for at beskytte sig mod coronasmitte, da hans kone har astma.
- Jeg spurgte faktisk min læge, om det var en god idé, at jeg ikke beskyttede mig på jobbet. Min læge mente, at jeg øger risikoen for at blive smittet, og at det vil være skidt, hvis jeg bragte smitte med hjem til min kone.
Derfor sørger Carsten Mollerup Boel også for at holde god afstand til andre mennesker, når han bevæger sig rundt:
- Men det kan jo nærmest være ligegyldigt, når jeg ikke må beskytte mig på mit arbejde.
LÆS OGSÅ: Fængselsformand efter nyt overfald: Tag menneskerettighederne fra dem
A4 Arbejdsliv har forsøgt at få en kommentar fra Rigspolitiet. Men på grund af travlhed og bededagsferie har det ikke været muligt at få en kommentar. Rigspolitiet henviser i stedet til retningslinjerne på området.
Sådan er anbefalingerne
Her er Politiets retningslinjer for gennemførelse af køreprøver i forhold til covid-19-situationen:
- Prøvesagkyndige skal foretage en besigtigelse og følgende vurdering af prøvetager inden køreprøven. Såfremt prøvetager hoster, virker forkølet eller på anden måde ser syg ud, tages der en samtale om udsættelse af prøven. Kompetencen til at afslutte eller ej indlede prøven ligger hos den prøvesagkyndige. Den prøvesagkyndige skal i givet fald udfærdige en skriftlig begrundelse for, hvorfor køreprøven afsluttes/ej indledes.
- Skolevognen skal være tydeligt rengjort umiddelbart før køreprøven.
- Skolevognens fælles kontaktpunkter (herunder bakspejl, rat, gearstang, håndbremse, håndtag, lyskontakter, paneler m.m.) rengøres/afsprittes i overværelse af prøvesagkyndig umiddelbart før prøven. Sundhedsstyrelsen betragter ikke sædebetræk som kontaktpunkt. Det er kørelærerens ansvar, at der er sprit/desinfektion og papir til rådighed for rengøring af kontaktpunkter.
- Prøvesagkyndige skal som minimum vaske hænder eller bruge håndsprit inden hver køreprøve.
- Prøvetager skal vaske hænder eller bruge håndsprit umiddelbart før køreprøve.
- Tiden med tæt kontakt mellem prøvesagkyndig og prøvetager mindskes, fx ved at indledende forklaring og instruktion finder sted uden for bilen.
- Undgå at give hånd til prøvetager.
- Der skal ikke benyttes værnemidler under køreprøven.
Kilde: Retningslinjer for gennemførelse ift. Covid-19-situationen