Restaurants svar på coronavirus: Spritter ned og åbner op for take away

Egentlig vil de to kokke bare gerne lave mad til deres gæster.
Tim Güth og Patrick Kofoed driver sammen Restaurant Kaptajn ved Søerne i København. Restauranten ligger overfor Fredens Park i København, og netop fred er der lidt for meget af i restauranten i disse dage.
- Efter Mette Frederiksens pressemøde i onsdags er vi gået fra at være næsten fuldt booket torsdag, fredag, lørdag, til at 70-80 pct. af gæsterne har afbestilt deres bord af ren og skær frygt. Det er ærgerligt, siger Tim Güth.
LÆS OGSÅ: Hjemsendt håndboldspiller: Jeg behøver ikke en guldmedalje
De to kokke med hver 10 års anciennitet i kokkebranchen har siden marts 2019 sammen serveret 'brasserie i den pæne version' for gæsterne på restauranten, der ligger på grænsen mellem Nørrebro og Østerbro. Udover dem selv var der indtil i torsdags også en sommelier ansat, men han var timelønnet og er indtil videre sendt hjem på ubestemt tid.
- Det er selvfølgelig super ubehageligt. Men forhåbentligt kan han komme igen om 14 dage, eller hvis gæsterne kommer tilbage, siger Tim Güth.
Sommelieren er sendt hjem ligesom store dele af Danmark, der er lukket ned på grund af coronavirus og COVID-19.
Det er sket, efter statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag aften holdt sin tale til nationen med budskabet om at Dannmark 'lukker ned for al unødvendig aktivitet'. Det går særligt hårdt ud over restaurationsbranchen, der lever af den luksus, det er, at spise ude.
Flere restauranter har enten sendt deres ansatte hjem og lukket foreløbigt ned, planlægger at gøre det eller har ændrede åbningstider.
Som svar på det indgik branche- og arbejdsgiverorganisationen Horesta i går en aftale med 3F Privat Service, Hotel og Restauration om, at det nu er muligt at sende ansatte hjem uden løn. Det gælder dog ikke lærlinge, de får stadig løn. Aftalen gælder foreløbigt frem til 29. marts, hvor parterne drøfter en eventuel forlængelse.
Brasserie eller bankerot
Nedlukningen er også gået hårdt ud over Restaurant Kaptajns omsætning. På torsdag havde de planlagt et såkaldt pop up-arrangement sammen med den velrenommerede kok Jan Hurtigkarl. Arrangementet blev udsolgt på tre dage, efter at det blev annonceret. Nu kommer der ingen, fordi de har valgt at udskyde.
Og på lørdag skulle de have serveret til et bryllup med 70 spisende gæster. De har brugt 'mange, mange timer' på at forberede blandt andet mad, drikke, bordopstilling, snacks og musik. Nu kommer der ingen.
- Det er virkelig, virkelig synd, siger Patrick Kofoed.
Den nye virkelighed er forhåbentlig kun midlertidig for besætningen på Restaurant Kaptajn. De håber, at de kan holde sig oven vande i 14 dage, måske en måned.
- Men fortsætter det i to måneder med 6-4-2 gæster om dagen, så lukker vi. Det synes jeg ikke, vi har fortjent. Det vil være forfærdeligt, siger Patrick Kofoed.
Det gør mig ked af det, fordi jeg ved, hvilket produkt vi har. Jeg ved, hvad vi kan levere, og hvor mange timer vi lægger i det
Tim Güth, kok på Restaurant Kaptajn
Hvad har I - udover at sende jeres sommelier hjem - gjort for at imødegå den situation, I er havnet i?
- Vi spritter håndtagene af før, under og efter gæsterne er her. Der er håndsprit på alle borde. Gæsterne skal ikke være bange eller nervøse, når de kommer herind. Og så har vi reduceret antallet af gæster fra 40-45 til 20 for at skabe mere plads mellem gæsterne, siger Tim Güth.
- Men det er desværre slet ikke aktuelt, fordi der kommer slet ikke 20 gæster, siger Patrick Kofoed.
Håbet om den lille lomme af hygge
Derudover er Restaurant Kaptajn begyndt at servere takeaway. Ugens ret er frikadeller med stuvet hvidkål og kartofler. Det kan forhåbentligt hjælpe til at sætte en prop i de manglende indtægter fra de manglende gæster.
- Men det er ikke noget, vi normalt gør, og vi kommer ikke til at gøre det igen. Og det er ikke noget, vi bliver rige af. Vi gør det, fordi vi kan lide at lave mad, og fordi vi gerne vil gøre vores gæster glade, siger Patrick Kofoed.
- Vi tager en dag ad gangen, og så må vi se, om vi lukker. Men det gør mig ked af det, fordi jeg ved, hvilket produkt vi har. Jeg ved, hvad vi kan levere, og hvor mange timer vi lægger i det, siger Tim Güth.
Den ændrede situation har også fået Restaurant Kaptajn til at ændre procedure, når gæsterne ringer ind og afbestiller deres bord. Normalt ville det koste 500 kr. pr. person at afbestille mindre end 24 timer før. Men det kan de to kokke ikke få sig selv til at opkræve.
- Det er ikke fedt at opkræve penge, fordi der er coronavirus, og gæsterne er blevet opfordret til at blive hjemme, siger Tim Güth.
- Jeg synes heller ikke, at vi skal have gæster, der sidder her, fordi de føler sig tvunget, siger Patrick Kofoed.
- Det er vigtigt og endnu vigtigere nu, at vores gæster ikke sidder med en frygt. Det er vigtigt for dem og os, at vi kan give dem deres lille lomme af hygge i en tid som denne, siger Tim Güth.