Tidlig pension: Efterlønnere lever kortere

20200825-074244-A-1920x1920we
Politikerne på Christiansborg har besluttet at hæve alderen, man kan indlede sit otium i takt med, at danskerne bliver ældre. I dag ligger den normale pensionsalder på 66 år. Den skal efter planen hæves løbende, så den for eksempel i år 2050 vil ligge på 72 år. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
De mange arbejdere på efterløn har udsigt til at leve kortere end jævnaldrende i job, viser analyse fra AE-Rådet.

Danskere på efterløn har udsigt til at dø tidligere end deres jævnaldrende i beskæftigelse.

60-årige mænd på efterløn kan se frem til at leve i 20,5 år mere, mens restlevetid for mænd i beskæftigelse ligger på 22,8 år. Altså en forskel på 2,3 år, skriver Fagbladet 3F.

For de 60-årige kvinder på efterløn vi der i snit gå 24,7 år, før de dør. Jævnaldrende kvinder i job kan se frem til 25,8 år, før de ikke er iblandt os længere. Her er forskellen 1,1 år.

Det viser en analyse fra AE baseret på tal fra Danmarks Statistiks registre.

Og det kalder på nye initiativer, lyder opfordringen:

- Der er nogle særlige grupper, som har haft hårdere arbejdsliv end andre og har udsigt til at leve kortere, siger Emilie Agner Damm, senioranalytiker i AE-Rådet.

Hun peger på, at der blandt efterlønnerne er en stor overvægt af arbejdere.

Kigger man for eksempel på perioden 2009-2013 var der i alt godt 40.000 efterlønnere. Af disse var over 30.000 ufaglærte eller faglærte, mens under 10.000 havde taget en videregående uddannelse.

- De ufaglærte og kortuddannede gik tidligere typisk på efterløn, men det er ikke en mulighed længere, nu da efterlønnen er ved at blive udfaset, siger Emilie Agner Damm.

Politikerne på Christiansborg har besluttet at hæve alderen, man kan indlede sit otium i takt med, at danskerne bliver ældre. I dag ligger den normale pensionsalder på 66 år. Den skal efter planen hæves løbende, så den for eksempel i år 2050 vil ligge på 72 år.

- Det er fint, at vi generelt skal arbejde længere og hæver pensionsalderen, så vi kan bevare det velstandsniveau, vi har i dag. Men vi har en gruppe, som ikke er syge nok til at gå på seniorpension men heller ikke friske nok til at fortsætte i arbejde. Vi har brug for en nødudgang til de nedslidte, så de kan få nogle gode år på pension, siger Emilie Agner Damm.

Regeringen fremlagde i august sit udspil til tidlig pension. Her foreslår den, at personer, der som 61-årige har været på arbejdsmarkedet i 42, 43 eller 44 år, skal have ret til at gå på pension henholdsvis ét, to eller tre år tidligere.

I sidste uge startede forhandlingerne om regeringens forslag op i Beskæftigelsesministeriet.

GDPR