Danmark er europamestre i at få langtidsledige i job – så hvorfor ændre en velfungerende model?

dekralangtidsledige
Foto: Dekra/pressefoto/Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Læs A4 Mediers regler for og krav til debatindlæg her. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
DEBAT: Vores arbejdsmarked fungerer bedre end de fleste andre i Europa – alligevel lægger ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesreform op til ændringer, som kan forringe en af vores største styrker.

SOM VI KUNNE LÆSE den 5. marts i Børsen, er Danmark europamestre i at få langtidsledige i job. En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at Danmark har den laveste langtidsledighed i Europa. Det viser, at vores arbejdsmarked fungerer, og at vi har en stærk beskæftigelsesmodel, hvor ledige hurtigt kommer tilbage i job.

Derfor virker det også paradoksalt, at ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats har haft fokus på langtidsledigheden som et problem, der skal løses. Når vi er de bedste i Europa til at få langtidsledige tilbage i beskæftigelse, hvorfor er det så her, vi skal lave store ændringer?

LÆS OGSÅ: Regeringsordfører er "rædselsslagen" for forslag til jobreform i lækket notat

I Danmark er kun 14 procent af de ledige langtidsledige, mens tallet i Sverige er 25 procent og i Tyskland 29 procent. Vi har i årevis set, hvordan vores fleksible arbejdsmarked og målrettede opkvalificering har sikret, at langtidsledigheden forbliver lav. Skal vi ikke bygge videre på dét, der virker, i stedet for at ændre kurs?

Uddannelse og opkvalificering virker

Hos DEKRA ser vi dagligt, hvordan opkvalificering skaber hurtige og varige jobmuligheder – særligt i transportbranchen, hvor behovet for kvalificerede medarbejdere er akut. Alligevel har vi set forslag, der kan gøre det sværere for ledige at få adgang til uddannelse. Det er svært at forstå, hvorfor man vil udfordre et system, der netop sikrer, at folk kommer i arbejde.

LÆS OGSÅ: Meldinger om god stemning og vilje til bredt forlig om beskæftigelsesreform. Men den afgørende armlægning mangler fortsat

I stedet for at skære ned på en indsats, der allerede fungerer, bør vi styrke de eksisterende ordninger, så endnu flere får mulighed for at komme hurtigt tilbage i job. Det handler om at mindske ledigheden – og sikre et arbejdsmarked, hvor både ledige og virksomheder har de bedste forudsætninger for at lykkes.

Derfor bør politikerne i de kommende forhandlinger om beskæftigelsesreformen fastholde og styrke de initiativer, der allerede har bevist deres værdi. Vi er derfor også glade for at kunne læse i regeringens lækkede udspil, at der ikke lægges op til at forringe uddannelsesmulighederne for ledige. Vi skal ikke lave om på en model, der virker – vi skal udvikle den, så endnu flere får muligheden for at komme hurtigt tilbage i job.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR