FH: Vi skal blive bedre til at vise de mange døre, der åbner sig via professionsuddannelserne
DER ER EFTERHÅNDEN ikke mange danskere, der ikke ved, at velfærdsdanmark allerede nu har en stor mangel på medarbejdere – blandt andre sygeplejersker, pædagoger, lærere og socialrådgivere.
Det er nogle af de dygtige medarbejdere, der skal drive udviklingen og tage hånd om vores borgere – både børn, syge, udsatte og ældre. De medarbejdere, som gør, at vi andre trygt kan gå på arbejde i vished om, at der bliver taget hånd om vores kære. Og om os selv, når vi har behov for det.
Men manglen på professionsuddannede bliver desværre kun større i de kommende år.
SERIE: Hvordan løser vi rekrutteringsudfordringen?
Adskillige af de fag, der udgør rygraden af velfærdssamfundet, er midt i en rekrutteringskrise. Tendensen slår også igennem på uddannelsesområdet, hvor ansøgningstallene er stødt faldende til fag som lærer, sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver og sosu-fagene.
Men hvilket problem er særligt bekymrende? Og hvordan løser vi det?
Det spørger A4 Uddannelse om i denne debatserie. Vil du bidrage, så send dit indlæg på cirka 600 ord til [email protected].
Indlæg i serien:
- Mads Fjord Jørgensen, fagchef i tænketanken DEA
- Tanja Nielsen og Vinni Jakobsen, formand og næstformand for social- og sundhedssektoren i FOA
- Christina Barfoed-Høj, direktør i Danmarks Evalueringsinstitut
- Camilla Wang, forkvinde for Danske Professionshøjskoler
- Karen Friis Bach, formand for Danske Regioners sundhedsudvalg
- Sofie Lippert, uddannelsesordfører for SF
- Emilie Agner Damm, analysechef, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE)
- Mikkel Giver Kjer, senioranalytiker VIVE
- Michael Ziegler, formand KL’s Løn- og Personaleudvalg
- Elisa Rimpler, formand BUPL
- Nanna Højlund, næstformand Fagbevægelsens Hovedorganisation
- Randi Brinckmann, dekan for det Sundhedsfaglige Fakultet, Københavns Professionshøjskole
- Benny Andersen, formand i Socialpædagogerne
- Ditte Brøndum, næstforkvinde, Dansk Socialrådgiverforening
- Nanna Høyrup, ekstern børne- og velfærdsuddannelsesordfører, Alternativet
For imens 126.000 offentligt ansatte – svarende til hver sjette – går på pension inden for de næste syv år, er antallet af ansøgere til de fire største professionsuddannelser faldet voldsomt gennem de seneste år. Alt dette sker i en tid med små ungdomsårgange og markante stigninger i antallet af børn og gamle i Danmark.
LÆS OGSÅ: Forud for søgetal til kvote 2: FH advarer om "bombe under velfærden"
Samlet set er det en bombe under det danske velfærdssystem. Det bliver umuligt at opretholde den velfærd, vi kender i dag, og umuligt at forbedre den, hvis ikke flere søger ind på professionsuddannelserne og samtidig har lyst til at blive inden for deres fagområde derefter.
Det er derfor utrolig vigtigt og presserende, at vi får flere til at vælge professionsuddannelserne til og færre professionsuddannede til at forlade deres fag.
Faglig motivation gennem et helt arbejdsliv
Det kræver, at vi kan vise, at professionerne er et attraktivt uddannelsesvalg med mange spændende job- og karriereveje.
Derfor skal vi blive bedre til at vise de uddannelsessøgende de mange døre, der åbner sig gennem disse uddannelser. Som pædagog er der altså stor forskel på, om du vælger at arbejde i et dagtilbud eller på et bosted. Ligesom der som sygeplejerske er stor forskel på, om du arbejder på intensiv afdeling eller på et plejecenter.
Samtidig skal vi skabe endnu bedre muligheder for at dygtiggøre sig inden for sit fag gennem hele arbejdslivet ved at skabe trampede stier, som gør det nemt at bygge til med nye kompetencer. Det er samlet set disse muligheder – de åbne døre og de trampede stier – der skal være med til at motivere endnu flere til at tilvælge professionsuddannelserne.
LÆS OGSÅ: Reformkommissionen: Efteruddannelse skal være gratis for faglærte og ufaglærte
Gode karriereveje, hvor man kan specialisere sig inden for sit fag – måske blive et fagligt fyrtårn – er også en del af svaret på, hvordan vi får flere motiveret til at blive i fagene. For faglig udvikling hænger sammen med faglig stolthed og tilknytning til faget.
Herudover skal de økonomiske støttemuligheder selvfølgelig være på plads. Derfor foreslår FH blandt andet, at vi udvider målgruppen for Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til også at omfatte professionsuddannelserne, så flere medarbejdere kan dygtiggøre sig og forblive motiveret i jobbet gennem et langt arbejdsliv.
Der er brug for en kæmpe indsats på dette område. Vi glæder os derfor til trepartsforhandlingerne i efteråret, hvor vi går efter at få styrket efter- og videreuddannelsesmulighederne på tværs af ufaglærte, faglærte og medarbejdere med videregående uddannelse. Men det kræver, at staten træder et skridt frem på finansieringssiden, hvis vi skal mål.
LÆS OGSÅ: Stigning i deltagelse på AMU falmer sammenlignet med frygten for endnu en trepartsforlængelse
Den 5. juli søger de unge til kvote 1.
Hvis de voldsomt nedadgående ansøgertal til professionsuddannelserne – som vi også så til kvote 2 i marts i år – fortsætter, får vi kun mere travlt. Derfor er det afgørende vigtigt at gøre fagene mere attraktive helt fra begyndelsen og konkretisere for både uddannelsessøgende og færdiguddannede, at professionsuddannelserne også tilbyder livslang læring og udvikling.