FødevareDanmark og Horesta: Det er afgørende for Danmark at have en fødevarelinje på den nye EPX
DANMARKS HØJE NIVEAU inden for gastronomi og fødevarer har ikke kun gjort os verdenskendte, men også skabt tusindvis af arbejdspladser, som bidrager betydeligt til vækst og velfærd i hele landet. Turister rejser gerne fra nær og fjern til alle afkroge af Danmark for at få en bid af madscenen. Alt sammen til stor gavn for væksten og velfærd i Danmark. Vores gastronomi og udvikling af fødevarer er blevet en vækstmotor for den samlede danske økonomi.
Men hvis Danmark skal bevare sin førerposition i et stadigt hårdere internationalt konkurrencefelt, kræver det en målrettet indsats for at sikre arbejdskraften til branchen. Derfor er det afgørende, at gastronomi og fødevareerhvervet får en plads i den nye EPX-ungdomsuddannelse med en decideret fødevarelinje.
For som det ser ud lige nu, planlægger regeringen ikke at inkludere en fødevarelinje i den kommende EPX. Det er en åbenlys mangel, især når man tager i betragtning, hvor stor en jobskaber fødevare-, hotel- og restaurantbranchen er med omkring en kvart million beskæftigede.
Samtidig står branchen over for en akut mangel på faglært arbejdskraft. Det truer ikke kun Danmarks position som gastronomisk førernation, men underminerer også branchens evne til at bidrage til samfundsøkonomien. Det er derfor helt centralt, at regeringen tænker en fødevarelinje ind på den nye EPX, mener vi i Horesta og FødevareDanmark.
Fravalget af en fødevarelinje står desuden i skarp kontrast til regeringens ambition om at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse – især uddannelser, der tilbyder solide job- og karrieremuligheder. Hvis vi skal lykkes med denne målsætning, kræver det, at eleverne tidligt i deres ungdomsuddannelse bliver introduceret til fødevareerhvervet og de mange muligheder, branchen tilbyder.
Hos Horesta og FødevareDanmark anerkender vi, at EPX-uddannelsen har potentiale til at hjælpe unge med at vælge den rette vej allerede fra start. Men det kræver, at uddannelsens faglige indhold afspejler, hvor behovene og mulighederne er størst. I dag ser vi desværre, at mange unge fravælger erhvervsuddannelser, fordi deres venner vælger det klassiske gymnasium.
HVIS EPX-UDDANNELSEN SKAL ÆNDRE det mønster, skal den give de unge mulighed for at vælge en faglinje, der matcher deres interesser, uden at de går på kompromis med det sociale fællesskab. En fødevarelinje på EPX vil netop kunne tilbyde denne mulighed, samtidig med at den styrker Danmarks samlede økonomi. Her vil uddannelsen kunne bane vejen for at fremme nye innovative muligheder, der er essentielle for at opretholde og videreudvikle Danmarks gastronomiske ry.
LÆS OGSÅ: Bocuse d’Or-vinder ved Skills' kongedisciplin: Bæredygtighed er afgørende
En fødevarelinje på EPX vil sikre, at elever kan kombinere det sociale liv med en uddannelse, der åbner døre til en branche i konstant udvikling – og hvor behovet for arbejdskraft er stort. Det vil samtidig styrke Danmarks position som en gastronomisk frontløber og sikre fortsat vækst, flere arbejdspladser og oplevelser, der skaber international genlyd.
Det er derfor helt afgørende, at vi giver de unge muligheden for at se værdien i at tage en erhvervsuddannelse inden for fødevareområdet. Det vil være med til at tiltrække nye talenter til den danske gastronomiske sektor, som kan være med til at løfte branchen endnu højere.