BUPL: Kære regering, tænk jer om en ekstra gang

Kristine_Schroll_formand_Lederforeningen_BUPL_Foto_Jeppe_Carlsen_1920px_Tre_to
Kristine Schroll, formand for Lederforeningen i BUPL Foto: Jeppe Carlsen, BUPL
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

SOM PÆDAGOGFAGLIGE LEDERE står vi i spidsen for at sikre den faglige kvalitet i vuggestuer, børnehaver og fritidsinstitutioner. Det er et ansvar, vi med glæde løfter. Men jeg er meget bekymret for de signaler, der sendes om, at nogle professionsuddannelser, herunder pædagoguddannelsen, i fremtiden kun vil kræve en 2-årig EPX-uddannelse, mens andre vil kræve 3 år.

LÆS OGSÅ: Regeringen har lempet udskældt forkortelse af professionsuddannelser. Men åbner med reformen en ny front for kritik

Kompleksiteten i det pædagogiske arbejde stiger. Flere børn og unge mistrives og har særlige behov. Der er store krav om skriftlighed, tværfagligt samarbejde og dokumentation i vores arbejde. Forskning viser også, at der er tæt sammenhæng mellem kvalitet og skriftlighed.

Derfor bør de ungdomsuddannelser, der leder unge til pædagoguddannelsen, som minimum indeholde dansk på A-niveau og klæde de unge på med viden om samfundsforhold. Præcis som i dag.

Som pædagoger understøtter vi børn og unges trivsel og udvikling i børnefællesskaberne. Vi giver dem troen på sig selv og på verden omkring dem. Hver dag står vi overfor svære relationelle opgaver, som kræver stor modenhed og evnen til at reflektere over egen og kollegaernes praksis.

Allerede i dag skriger vi som pædagogfaglige ledere på bedre (og flere) uddannede pædagoger.

NÅR REGERINGEN VIL oprette en EPX med lave adgangskrav, der giver adgang til blandt andet pædagoguddannelsen allerede efter 2 år, og samtidig vil skærpe adgangskravet til STX, kommer vi til at stå med en gruppe unge mennesker, der er dårligere rustet til at gennemføre pædagoguddannelsen, og blive kompetente pædagoger, end tilfældet er i dag. Det er det modsatte, vi har brug for.

Selvom der er flere gode takter i regeringens udspil, blandt andet om at styrke pædagoguddannelsens kvalitet og om livslang læring, ser jeg det ikke som en løsning på pædagogmanglen at gøre det lettere at komme ind på pædagoguddannelsen. Tværtimod.

LÆS OGSÅ: BUPL: Ikke alle skal kunne blive pædagog

Kære regering, jeg håber, I vil tænke jer om en ekstra gang. I bør sikre, at fremtidens pædagogstuderende har bedre faglige forudsætninger end i dag. Derfor er det vigtigt at den nye ungdomsuddannelse også for fremtidige pædagoger er 3 år.

Pædagoguddannelse skal være et attraktivt valg, have det faglige niveau og den prestige, som professionen berettiger og børnene fortjener.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR