Rektor: Sådan fastholder vi de udenlandske talenter
I DE SENESTE ÅR HAR DER været stigende bekymring blandt politikere i Danmark angående internationale studerende. Frygten er, at de ikke ønsker at blive i Danmark efter endt uddannelse, og derfor har man næsten helt lukket døren for optaget af flere.
Nu åbnes der så mere op igen – desværre i første omgang kun på universiteterne fra 2024. Under et besøg i Esbjerg i september luftede uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund dog muligheden for et ekstra reformspor, der kan tilgodese landets erhvervsakademier og professionshøjskoler.
SERIE: Hvordan holder vi på internationale studerende?
I 2021 lukkede et politisk flertal for et stort antal engelsksprogede uddannelser på erhvervsakademier og professionshøjskoler. Lukningerne skyldtes i høj grad bekymring over, at få internationale studerende fik job i Danmark efter endt uddannelse.
Men samtidig taler erhvervslivet om et akut behov for mere arbejdskraft.
Så hvad kan man gøre for, at internationale studerende i højere grad kommer i beskæftigelse i Danmark, når de er færdiguddannede? Hvilke tiltag vil sikre, at de ikke rejser ud igen? Det undersøger A4 Uddannelse i denne debatserie. Send et bidrag på maksimalt 600 ord til [email protected], hvis du vil være med.
Tidligere indlæg:
- Tobias Høygaard Lindeberg, Tænketanken DEA: Usikkerhed om gevinsten kalder på mere viden om internationale studerende på erhvervsakademier og professionshøjskoler
- Mads Eriksen Storm, Dansk Erhverv: Fjern SU-loftet, og indfør et fastholdelsestaxameter for internationale studerende
- Katrine Robsøe, Radikale Venstre: Udvid ordning om jobsøgningsophold, så også en datamatiker får bedre mulighed for at finde job i Danmark
- Steen Kildesgaard, KEA: Dansk på pensum og obligatorisk praktik er nøglen til international arbejdskraft
Det er yderst fornuftigt, for vi har særligt gode forudsætninger for at tiltrække og fastholde flere udenlandske studerende. Det skyldes bl.a. korte og mellemlange uddannelser, der er designet til arbejdsmarkedets aktuelle behov, praksisnær undervisning, virksomhedsbesøg samt praktikophold integreret på alle forløb.
LÆS OGSÅ: KEA-rektor: Lukning af internationale udbud er skizofren politik
Her hos Erhvervsakademi Sydvest er det i øvrigt vores erfaring, at de studerende – og herunder også de internationale – får så god en kontakt til erhvervslivet, at størstedelen helt naturligt bliver i regionen og arbejder videre.
Vores studieundersøgelser viser endda, at den primære hensigt blandt vores internationale studerende er at blive i Danmark, når de får deres eksamensbevis. Eksempelvis siger kun 1 ud af 27 på vores nystartede internationale datamatikerhold, at rejsen går direkte hjem igen efter endt uddannelse.
Men selvfølgelig er det vigtigt, at man som uddannelsesinstitution hjælper de studerende med at tage de vigtige første skridt ind i erhvervslivet. Her er, hvad vi gør:
1. Tidlig interesseafklaring: Vi indleder dialogen med vores internationale studerende allerede ved studiestart for at afdække deres interesse for beskæftigelse i Danmark efter endt uddannelse. Dette giver en tidlig indikation af deres intentioner og behov.
2. Kontinuerlig indsats for praktikpladser, studiejob samt mentorordninger i danske virksomheder: Dette giver vores studerende mulighed for at opbygge værdifuld erhvervserfaring i Danmark og etablere netværk på det danske arbejdsmarked.
3. Dialog med virksomheder: Vi opretholder en tæt dialog med danske virksomheder for at drøfte og implementere beskæftigelsesfremmende foranstaltninger for internationale studerende. Dette inkluderer at skabe bedre integration på arbejdspladserne og fjerne eventuelle barrierer for ansættelse.
4. Personlig opfølgning: Vi tilbyder "håndholdt" opfølgning i forbindelse med praktikophold og hovedprojekter med det formål at støtte vores studerende i at trives og fastholde deres interesse for at blive i Danmark. Dette omfatter rådgivning og støtte til jobansøgninger og integration i det danske samfund.
5. Beskæftigelsesmål: Vi har sat os en ambitiøs målsætning om at opnå en beskæftigelsesgrad på 50 procent for vores internationale studerende. Dette er et mål, der driver vores indsats, så vi alle kender succeskriteriet, vi samarbejder om.
Det er vigtigt at understrege, at vores tilgang ikke blot er rettet mod at fastholde internationale studerende af egen interesse. Det er i Danmarks interesse at tiltrække og fastholde talent fra hele verden. Internationale studerende bringer forskellige perspektiver, kulturer og kompetencer med sig, som beriger os.
LÆS OGSÅ: Ny analyse: Små ændringer i beskæftigelsen blandt engelsksprogede dimittender
Erhvervsakademi Sydvest har set mange positive eksempler på, at vores resultater er med til at fastholde internationale studerende, og vi tror, at vores tilgang kan tjene som inspiration for andre uddannelsesinstitutioner og virksomheder i Danmark.
Ved at investere tid og ressourcer i at støtte internationale studerende i deres karriereudvikling i Danmark kan vi skabe en win-win-situation, hvor både de og vores samfund drager fordel af deres tilstedeværelse.
I stedet for at bekymre os om, hvor mange internationale studerende der måske – måske ikke – forlader Danmark, bør vi fokusere på at skabe de bedst mulige betingelser for, at de ønsker at blive. Det vil vi blive ved med hos Erhvervsakademi Sydvest, og vi opfordrer andre til at gøre det samme. Sammen kan vi skabe en mangfoldig, innovativ og konkurrencedygtig arbejdsstyrke.