Underfinansieret og under pres: Socialrådgiveruddannelsen har brug for akut hjælp

Ditte_Br__ndum_n__stforkvinde_Dansk_Socialr__dgiverforening_1920_px
Næstforkvinde i Dansk Socialrådgiverforening, Ditte Brøndum. Foto: Dansk Socialrådgiverforening
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

NÅR REGERINGEN INDEN LÆNGE præsenterer sit uddannelsesudspil, handler det ikke kun om gymnasier og erhvervsskoler. Professionsuddannelser som pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver er også i spil, og selvom vi ikke kender indholdet endnu, ved vi, at regeringen overvejer at forkorte uddannelserne. Det er dybt bekymrende.

LÆS OGSÅ: A4 afslører: Fortroligt dokument viser regeringens reformplan - forkorter flere uddannelser

Færre og færre søger ind på en professionsuddannelse. Når det gælder socialrådgiveruddannelsen, skyldes det blandt andet en bekymring blandt kommende studerende for, om uddannelsens niveau er højt nok. Derfor er det et kæmpe problem, at socialrådgiveruddannelsen er markant dårligere finansieret end andre professionsuddannelser. Det betyder, at de kommende socialrådgivere har mindre undervisning, større hold og i højere grad savner vejledning og feedback end studerende på de øvrige uddannelser.

En af de mest komplekse uddannelser

Det er særligt problematisk, fordi socialrådgiverfaget kræver særdeles komplekse og stærke kompetencer. De studerende skal tilegne sig en bred vifte af kompetencer: De skal kunne møde alle typer af udsatte mennesker med empati og professionalisme, forstå og anvende kompliceret jura, navigere i det offentlige hjælpesystem og facilitere samarbejde på tværs af forskellige faggrupper.

LÆS OGSÅ: Kommende socialrådgivere demonstrerede: Et råb til politikerne om, at vi har hårdt brug for investeringer i vores uddannelse

Tag for eksempel Anna, en nyuddannet socialrådgiver, der arbejder med udsatte børn og familier. Hendes første sag er en familie, hvor forældrene har alkoholmisbrug og psykiske lidelser, og børnene mistrives. For at arbejde med familien skal Anna først etablere en tillidsfuld relation til dem, lytte og forstå deres komplekse situation, finde de rette indsatser, koordinere med psykologer, lærere, sundhedspersonale og andre, alt imens hun navigerer i lovgivningen og sikrer, at alle regler, tidsfrister og rettigheder overholdes.

Alt det kræver en solid og fagligt stærk uddannelse.

Stigende behov for støtte til studerende

Samtidig oplever vi, at en voksende andel af de studerende på socialrådgiveruddannelsen har særlige behov og udfordringer, der kræver ekstra støtte. Disse studerende har behov for individuel hjælp, hyppigere feedback og undervisning i mindre hold.

Med den nuværende finansiering er det svært at imødekomme disse behov, og det bliver ikke lettere, hvis uddannelsen forkortes. Underviserne er allerede nu presset på tid og ressourcer, og når flere og flere studerende har brug for særligt tilpasset undervisning, er der kun to muligheder: Enten kommer der flere midler, eller uddannelsen forringes.

LÆS OGSÅ: Efter et år med uvished og neglebideri: Denne dag løfter regeringen sløret for største uddannelsesreform i årtier

Hvis ikke politikerne tilfører ressourcer, frygter vi derfor, at tendensen med færre og færre ansøgere til socialrådgiveruddannelsen vil fortsætte. Dette vil få alvorlige konsekvenser for både udsatte mennesker, samfundet og socialrådgivernes arbejdsmiljø.

En nødvendig investering i fremtiden

Derfor er det afgørende, at politikerne anerkender værdien af socialrådgiveruddannelsen og de udfordringer, uddannelsesstederne står over for. Vi opfordrer regeringen og Folketinget til at investere i socialrådgiveruddannelsen og dermed i vores fælles fremtid og velfærd.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR