Nye tal om vold mod velfærdspersonale bekymrer beskæftigelsesministeren
Omkring hver tredje af FOAs medlemmer har oplevet enten fysisk eller psykisk vold på deres arbejdsplads inden for det seneste år. Mens hver fjerde af Socialpædagogernes medlemmer har været udsat for fysisk vold. Og hver tredje har været udsat for psykisk vold.
Og det går især ud over medarbejdere i ældreplejen, psykiatrien og på handicapområdet.
Det viser to nye undersøgelser fra FOA og Socialpædagogerne, skriver A4 Arbejdsmiljø.
Undersøgelsen viser desuden, at tallene ikke har rykket sig mange decimaler, siden de to fagforbund begyndte at lave arbejdsmiljøundersøgelser for otte år siden i 2015.
"Det er for mig at se absurd, at vi bliver ved med at have de her høje tal," siger Maria Klingsholm, der er forbundssekretær i FOA, til A4 Arbejdsmiljø.
Både FOA og Socialpædagogerne mener, at løsningen til et bedre arbejdsmiljø på den lange bane er flere faglærte. For de rette pædagogiske og faglige kompetencer kan gøre, at flere voldsepisoder undgås.
"Hvorfor er det, at vi ikke skal stille krav til den faglighed, der er på området, når det er nogle af de mest udsatte personer i landet, vi snakker om? Det ville vi aldrig acceptere på sundhedsområdet. Vi skal bede politikerne forholde sig til, at det her er et område, der kræver faglighed, og stille uddannelseskrav på det her område," siger Benny Andersen, der er formand for Socialpædagogerne.
Minister: Langt sejt træk
Resultaterne bekymrer beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), men understreger også, at det ikke kan løses med et fingerknips.
"Vi har brug for ærlighed omkring, at det ikke er noget, vi løser med en enkelt politisk aftale, og næste dag så er arbejdsmiljøet trygt, og volden forsvundet. Det handler både om vedvarende og insisterende at uddanne og styrke fagligheden. Det handler om vedvarende fokus på, at vi skal kunne rekruttere nok kolleger, så det ikke også sætter sig i arbejdsmiljøet. Og så skal vi selvfølgelig have fokus på, at truslen om vold bliver så begrænset som overhovedet muligt. Men det er et langt, sejt træk," siger Ane Halsboe-Jørgensen til A4 Arbejdsmiljø.
I den nye arbejdsmiljøaftale, som ministeren stod i spidsen for, står også nævnt, at Arbejdstilsynet og socialtilsynene i fremtiden skal styrke samarbejdet om initiativer, der skal forebygge vold på botilbud. Beskæftigelsesministeren vil dog ikke komme nærmere ind på, hvad det kan være for initiativer, før det er aftalt med partierne bag aftalen.
BAG OM DE TO UNDERSØGELSER
FOA: 4.354 FOA-medlemmer har besvaret spørgeskemaet omkring deres arbejdsmiljø.
Hovedreslutater:
- 35 procent svarer i spørgeskemaet, at de har været udsat for trusler om vold inden for det seneste år
- 30 procent svarer, at de har været udsat for fysisk vold på deres arbejdsplads inden for det seneste år
- 47 procent af de medlemmer, der er ansat i social- og sundhedssektoren, svarer, at de har været udsat for trusler om vold det seneste år
- 38 procent af de medlemmer, der er ansat i social- og sundhedssektoren, svarer, at de har været udsat for fysisk vold det seneste år
SOCIALPÆDAGOGERNE: 3.096 SL-medlemmer har svaret på spørgeskemaet om deres arbejdsmiljø. Hovedresultater:
- 27 procent svarer, at de inden for det seneste år har været udsat for fysisk vold
- 31 procent svarer, at de inden for det seneste år har været udsat for psykisk vold