Efter stor arbejdsmiljøsag: Nu bryder afgående DM-forperson Camilla Gregersen tavsheden

20220501-195248-L-1920x1280we
I DM har gentagne APV'er afsløret dårligt samarbejde med den politiske ledelse, og før sommeren førte sagerne om dårligt arbejdsmiljø til, at forpersonen gik på selvvalgt orlov. Nu taler Camilla Gregersen for første gang ud om forløbet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Denne artikel er gjort gratis tilgængelig for dig via et særligt link.
Linket er personligt og må ikke deles!
Alt indhold på A4 Medier er beskyttet af lov om ophavsret.
Enhver anden form for udnyttelse af indholdet på A4 Mediers online medier forudsætter A4 Mediers forudgående udtrykkelige, skriftlige tilladelse.
Efter måneders tavshed fortæller Camilla Gregersen nu for første gang om de arbejdsmiljøproblemer i fagforeningen DM, der har betydet, at hun går af som forperson. "Det har været knaldhårdt at se sig selv portrætteret som ligeglad med arbejdsmiljøet,” siger hun.

I begyndelsen af juni afslørede en APV, at det haltede med arbejdsmiljøet i DM's sekretariat på Peter Bangs Vej på Frederiksberg. 

Forperson i DM Camilla Gregersen gik på orlov, og det blev meldt ud, at arbejdsmiljøproblemerne i høj grad knyttede sig til samarbejdsproblemer med den markante topleder i det akademiske fagforbund.

APV’en blev gemt langt ned i en skrivebordsskuffe i DM, alt imens at overskrifterne om dårligt arbejdsmiljø i fagforbundet blev større og større og hængte forpersonen mere og mere ud.  

Senere i juni besluttede Camilla Gregersen ikke at genopstille hos det store akademikerforbund, når der er ordinært valg til topposten i efteråret. 

Hovedpersonen har indtil nu ikke kommenteret hverken APV'en, balladen internt i organisationen, eller hvad der skal ske efter hendes exit fra fagbevægelsen.  

Men det gør Camilla Gregersen nu i et interview med A4 Overenskomst. Samtidig har A4 Overenskomst nu set den omstridte og hemmeligholdte arbejdspladsvurdering (APV), der skabte store overskrifter om en forperson med “grænseløs adfærd” og “store problemer i samarbejdet med ansatte".

“Jeg kunne ikke tale med pressen under min orlov, men jeg synes, at det er rimeligt, at jeg nu stiller op og giver min version,” siger Camilla Gregersen. 

I de senere år har ikke bare én, men flere APV’er peget på, at samarbejdet med den politiske ledelse i DM - og med Camilla Gregersen specifikt - var kritisabelt. Til spørgsmålet om, hvis skyld det er, at situationen kom så vidt, peger hun pilen indad. 

“Jeg vil gerne tage min del af ansvaret for, at vi ikke var tilstrækkeligt opmærksomme på, at en mindre gruppe medarbejdere mistrivedes. Jeg har lært, at det er vigtigt, at man får talt meget dybt om tingene, så der ikke er noget, der ligger og murrer,” fastslår hun.

Uklare krav og forventninger

Et helt centralt dokument er den APV fra foråret, hvor medarbejderne i DM er blevet spurgt til samarbejdet mellem sekretariatet og den politiske ledelse.

LÆS OGSÅ: Dokumentation: Her er APV'en, der fik DM-forperson til at trække sig

Den viser blandt andet, at 18 procent ikke oplever klare rammer for samarbejdet med den politiske ledelse, mens 53 procent i høj eller i meget høj grad oplever, at den politiske topledelse har respekt for deres faglighed. 

Hvorfor lægger du APV'en frem nu?

“Jeg var jo på orlov og havde ikke indflydelse på, hvad der skete før sommeren. Men jeg kan sige, at det er både mit og hovedbestyrelsens ønske, at vi lægger den frem nu. Vi vil gerne være åbne omkring det, men vi havde også brug for at analysere på den, før vi frigav den til offentligheden,” siger Camilla Gregersen. 

Hvordan udlægger du selv APV’en?

“Den peger på nogle udfordringer, og dem tager vi meget alvorligt. Det tager jeg også medansvar for. Den viser også, at rigtig mange medarbejdere i DM trives godt. Det vigtigste for mig er, at den viser, at nul medarbejdere oplever en generelt hård tone fra politikerne, at et overvældende flertal oplever høj psykologisk tryghed, og at det er okay at begå fejl,” fremhæver hun og tilføjer:

“Derfor kan der godt være nogle udfordringer med samarbejdet. Jeg har jo fået at vide, at der er en mindre gruppe medarbejdere, der ikke trives i samarbejde med mig. Det har jeg også et medansvar for, og det tager jeg selvfølgelig meget alvorligt.”

Hvor mange medarbejdere taler vi om?

“Det ved jeg ikke, men jeg har fået at vide, at der er en mindre gruppe, og jeg har nok ikke været tilstrækkelig opmærksom på dybden i de samarbejdsproblemer. Vi fik desværre ikke rettidigt skabt et rum, hvor vi fik talt om det, så problemerne kunne løses. Det er jeg utrolig ked af.”

Var det overraskende for dig, at en gruppe medarbejdere havde det sådan?

“Det var absolut en overraskelse for mig, at problemerne var vokset i en periode, hvor jeg syntes, at vi arbejdede meget med det.”

I APV’en får I en rød smiley, når det gælder samarbejdet mellem sekretariatet og den politiske ledelse. Der peger pilen vel direkte på dig?

“Jo, altså den peger på det politiske system, men jeg er den, der er der meget af tiden, så derfor er det også mig, det handler om. Det tager jeg selvfølgelig alvorligt, og det var derfor, jeg gik på orlov.”

Ingen kritik af medarbejderne

APV’en fra juni kom, efter at en APV for et par år siden ligeledes viste samarbejdsvanskeligheder mellem sekretariatet og den politiske ledelse. I mellemtiden iværksatte DM en række tiltag for at løse problemerne - blandt andet med konsulenter udefra. 

Der vil nok være medarbejdere, der undrer sig over, at du ikke har været mere optaget af alt det her tidligere. Der har jo været signaler og andre APV’er. Har du handlet for sent?

“Jeg kan kun sige, at jeg virkelig har bestræbt mig på det her. Under min orlov har jeg også genlæst mine gamle mails fra foråret, hvor jeg kunne se, hvordan jeg har svaret folk. Og jeg svarer godt. Jeg skriver ‘tak’, ‘mange tak’, ‘tusind tak’ og ‘perfekt’,” betoner Camilla Gregersen. 

“Derfor kan man stadig have trådt i spinaten. Samarbejdet mellem os politikere og sekretariatet har altid ligget mig meget på sinde, og jeg har altid gjort mig umage. Men åbenbart ikke tilstrækkeligt må jeg bare erkende.”

Camilla Gregersen beskriver, at hun under sin orlov har forsøgt at nærme sig nogle svar på, hvorfor samarbejdet med særligt en gruppe medarbejdere gik så galt.

“Jeg har haft en meget stor drivkraft i forhold til at udvikle og styrke DM, og i den forbindelse er jeg kommet med en del ideer eller ændringer. Der har jeg fået at vide, at nogle medarbejdere har oplevet det som kritik. Det var slet ikke meningen. Jeg synes, vi har nogle knalddygtige medarbejdere, som leverer på højt niveau. Så jeg har ingen kritik.”

Hvorfor tror du, at de oplever det som kritik, hvis du bare har været sprudlende og fuld af ideer?

“Jeg ved det ikke, og jeg vil ikke bagatellisere det. Vi er stadig ved at undersøge det. Jeg kan bare sige, at jeg tager det dybt alvorligt, og jeg vil rigtig gerne gøre min del for, at det bliver bedre.”

Mener du selv, at du har taget et konkret ansvar for at ændre adfærd?

“Jeg har i hvert fald prøvet at gøre det. Vi prøvede faktisk også at få nogen udefra til at hjælpe os på vej, fordi både jeg og den administrative ledelse og personalets repræsentanter syntes, det var vigtigt. Så det er ikke noget, vi har negligeret eller taget let på. Men jeg tager selvfølgelig medansvar for, at vi ikke rettidigt fik løst problemerne.”

Midt i en mediestorm

I juni bragte Akamikerbladet et interview med en arbejdsmiljørepræsentant i DM, som beskrev, at medarbejdere både har måttet sygemelde sig og opsige deres stilling på grund af arbejdsmiljøet. Direktøren for DM ville i den forbindelse hverken be- eller afkræfte, at det var tilfældet.  

Kan du genkende det billede, der blev tegnet i Akademikerbladet? 

“Jeg er ikke blevet præsenteret for - før i den artikel - at medarbejdere skulle have sagt op eller være blevet sygemeldt på grund af mig. Hvis det er sket, ville jeg da ønske, at jeg havde fået det at vide. Men jeg har aldrig fået det at vide, men derfor tager jeg det alvorligt alligevel.” 

Samtidig har flere landsdækkende medier løbende beskrevet sagen. Det var også en del af årsagen til, at Camilla Gregersen efter at være gået på orlov endte med at beslutte, at hun ikke ville genopstille som forperson, fortæller hun. For det presser psyken at blive fremstillet som en toppolitiker, der tonser løs over for de ansatte, medgiver hun.

Men allerede i foråret 2024, inden den belastende APV var færdig, havde Camilla Gregersen overvejet, om hun skulle fortsætte i spidsen for DM. 

Efter næsten ni år på posten var mange af hendes ambitioner opfyldt. Fire fusioner med andre fagforbund, medlemsvækst og en veldrevet organisation, beskriver hun. Og en markant stemme i samfundsdebatten. Både i forhold til seniorpension, universitetsreform og politikerjagten på akademikere, som ifølge Gregersen er helt urimelig. 

“Mine medlemmer skal ikke reduceres til prygelknabe i samfundet,” understreger hun.

Men mediedækningen af arbejdsmiljøet i DM gjorde udfaldet. Overskrifterne gjorde Camilla Gregersen mere sårbar, end hun havde forventet.

“Det var det, der gav mig puffet til at sige, at det var blevet for heftigt, og derfor vil jeg gerne give plads til andre.”

Hvordan oplever du selv, at du er blevet fremstillet i medierne de seneste måneder?

“Det har været knaldhårdt at se sig selv portrætteret som en, der er ligeglad med arbejdsmiljøet, når det er noget af det, som jeg går allermest op i. Det er også derfor, at det har været så voldsomt for mig. Fordi jeg er alt andet end ligeglad med arbejdsmiljøet,” siger hun.

“Det har været afsindig hårdt med den mediestorm. Hårdere end jeg havde troet. Det vil jeg ikke ønske for nogen. Men det her skal ikke handle om, at det er hårdt for mig. Jeg har kun et ønske om, at DM kommer videre og får sikret medarbejdernes trivsel.”

Når det har været så voldsomt, hvorfor beslutter du så kun, at du ikke vil genopstille frem for at fratræde helt som forperson med det samme?

“Helt grundlæggende ønsker jeg at respektere vores medlemsdemokrati, og jeg vil ikke kaste medlemmerne ud i en forpersonkrise. Vi står over for et valg, og det tager vi i god ro og orden. Når den nye forperson er valgt, vil jeg overlevere ordentligt. Jeg har brugt så mange timer og år på denne her organisation, så det kan jeg ikke bare forlade midt i en sommerferie.” 

“Jeg elsker faktisk min hovedbestyrelse”

Da sagen trak overskrifter, var DM’s direktør, Lau Svendsen-Tune, ude og udtale sig i medierne. Her forklarede han om de lave scorer i APV’en, samarbejdsproblemer og Camilla Gregersens orlov.

Hvordan har du oplevet dit samarbejde med DM’s direktør, Lau Svendsen-Tune, i alt det her?

“Jeg har en klar oplevelse af, at vi alle sammen ønsker at tage det her alvorligt og samarbejde om et godt internt arbejdsmiljø. Derfor er vi også i gang med at se på, hvad vi kan lave af gode løsninger, så vi får en hverdag, hvor alle kan trives. Jeg har intet andet ønske, end at de ansatte i DM har et godt arbejdsmiljø.”

Men føler du dig uretfærdigt behandlet af din egen organisation? Fældet?

“Jeg havde håbet på, at vi kunne tale om og løse problemerne sammen, men jeg er virkelig ikke ved at løbe fra mit ansvar. Jeg er opsat på at sikre, at alle har et godt arbejdsmiljø, så vi kan levere den bedste hjælp og udvikling til medlemmerne. Det har altid været min drivkraft, og det er det også nu,” siger Camilla Gregersen.

Hun fremhæver, at særligt hovedbestyrelsen i DM har været en god støtte i forløbet.

“Jeg elsker faktisk min hovedbestyrelse. Det har været rart at mærke deres opbakning i denne her sag. Jeg har oplevet dem som omsorgsfulde, og det var også dem, der sørgede for, at jeg fik noget personlig bistand udefra til den krise, det har været for mig at stå i.”

Selvvalgte restriktioner

A4 Overenskomst har tidligere beskrevet, at Camilla Gregersen vender tilbage til arbejdet 1. september, men denne gang bliver det med en række forholdsregler, der skal sikre et mere trygt rum for hendes medarbejdere. 

Når du kommer tilbage fra orlov, er du blevet pålagt nogle restriktioner. Vil du ikke prøve at fortælle om dem?

“Nej, jeg er ikke pålagt restriktioner, men vi har indgået nogle aftaler, som jeg selv har ønsket om, hvordan vi kan sørge for, at de medarbejdere, som har været i klemme, kan trives. Så nej, det er ikke noget, jeg er blevet pålagt.”

Hvad er det for aftaler, helt konkret?

“Det er i endnu højere grad at sikre, at opgaver går gennem cheferne, og så bliver det noget med, at jeg har bestemte mødedage, så det er godt og trygt for alle. Jeg vil gerne mane til jorden, at det her er en konflikt. Det er et fælles ønske.”

Helt overordnet kan et fagforbund i 2024 så have en forperson, der er belastet af dårligt arbejdsmiljø?

“Nu skal man huske, at der faktisk også er mange medarbejdere i DM, der trives rigtig godt. Så er der nogle, der oplever, at samarbejdet med den politiske ledelse er kritisk, og derfor tager vi det alvorligt. Sagen er jo bare, at selv på de bedste arbejdspladser, kan der opstå udfordringer i arbejdsmiljøet,” siger Camilla Gregersen og fortsætter: 

“Det handler om, at man laver nogle gode handleplaner og identificerer udfordringerne. Jeg synes ikke kun, at man skal måles på, hvad man opnår, men også at man arbejder seriøst med det, og det synes jeg faktisk, at vi har gjort.”

Noget at kæmpe for

Camilla Gregersens fremtidsplaner handler i første omgang om at være en god forperson i DM frem til årsskiftet. 

“Men det er klart, at jeg skal noget andet senere. Og der har jeg tænkt over, at jeg nok er bedst, når jeg får lov at kæmpe for en sag, som jeg tror på. Så det håber jeg, at jeg skal igen.”

Bliver det i fagbevægelsen?

“Det tror jeg ikke. Men jeg har faktisk ikke tænkt så langt. Det skal være noget, hvor jeg har lyst til at kæmpe. Det skal være en ny hjertesag. Fagbevægelsen har været en hjertesag for mig i ni år som forperson og et kapitel, som jeg nu lukker. Men jeg gør det med glæde og stolthed. Det har været et privilegium at arbejde for medlemmerne.”

Nogle vil mene, at det her interview laver du nu for at rense dig selv?

“Jeg har altid prøvet at være tilgængelig for pressen - også i svære spørgsmål. Det kunne jeg ikke under min orlov, men nu stiller jeg op. For at sige det lige ud, er det ikke, fordi at sagen om internt arbejdsmiljø er et drømmeemne at give interview om. Jeg vil meget hellere tale om medlemmerne, og hvad DM laver.”

Et forpersonsvalg i DM er lige på trapperne, og du vil gerne have interviewet ud inden. Hvorfor?

“Vores nye forperson skal jo ikke forholde sig til denne sag. Vedkommende skal forholde sig til politik, og hvad de vil gøre for medlemmerne. Interne forhold skal ikke være et valgkampstema. Jeg ønsker at sætte kandidaterne til formandsvalget fri, så de kan tale politik og fremtid, og så er den her sag om mig og arbejdsmiljø lukket.”

Der er deadline for opstilling som kandidat til forperson i DM søndag 25. august.

I begyndelsen af oktober vil der blive valgt en ny forperson i en urafstemning blandt medlemmerne. Vedkommende tiltræder ved årsskiftet, når Camilla Gregersen siger farvel efter ni år på posten. 

Hverken direktør Lau Svendsen-Tune eller DM's tillidsrepræsentant har ønsket at udtale sig til artiklen. Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra arbejdsmiljørepræsentanten.

GDPR