Dansk Metal: Enhedslisten angriber den danske model
I Danmark har vi verdens bedste arbejdsmarkedsmodel. Den sikrer, at almindelige lønmodtagere har en høj levestandard samtidig med, at vi har et konkurrencedygtigt erhvervsliv.
Mange andre steder i verden er der lav vækst og enorme forskelle mellem rig og fattig. Det ser vi slet ikke på samme måde i Danmark – vores model sikrer, at selv de lønmodtagere, der tjener mindst, har en relativt høj indkomst sammenlignet med andre lande.
Overenskomstforhandlingerne er netop begyndt på det private område. Sammenkædningen mellem områderne sikrer en solidarisk ordning, så selv de mindste forbund og overenskomstområder kommer i mål med en god løsning. Sammen er lønmodtagerne virkelig stærke, og det sikrer, at vi ikke har working poors i Danmark, som man ser det i andre lande.
Mange politikere kan godt se fordelene i den danske model, og de hylder den jævnligt. Men der er desværre også meget, der tyder på, at det ikke er alle politikere, der rent faktisk forstår, hvad modellen drejer sig om.
Hold fingrene væk
Det har siden Septemberforliget i 1899 været et grundvilkår i den danske model, at politikerne IKKE blander sig i løn og overenskomster – det er som bekendt alene et anliggende for forhandling mellem arbejdsmarkedets parter.
Det seneste graverende eksempel på politisk indblanding kommer fra Enhedslisten.
Politiske partier bør selvsagt holde fingrene langt, langt væk fra forhandlinger om løn, men Enhedslisten har i anledning af overenskomstforhandlingerne lavet både en særlig hjemmeside og en trykt pjece, som bærer overskriften ”Der er råd til en god overenskomst”.
Det er helt på månen, at et politisk parti blander sig på den måde, og det kan kun opfattes som endnu et utidigt, politisk angreb på den danske model.
Det er særligt grotesk i en tid, hvor vi også oplever angreb på den danske model udefra.
Rendyrket hykleri
Dansk Metal har i flere år presset på for, at den danske stat skulle lave et annullationssøgsmål om EU’s mindstelønsdirektiv. Det handler netop om at stå vagt om den danske model. For heller ikke politikere i EU skal blande sig i forhandlingerne mellem arbejdsmarkedets parter.
Tak til de ansvarlige ministre fra regeringen og medlemmerne af Folketinget, som har fulgt sagen helt til dørs. Det er en stor lettelse, at EU’s generaladvokat nu anbefaler, at direktivet bliver annulleret.
Man kan håbe, at det også giver anledning til selvrefleksion herhjemme om de interne angreb på vores danske model.
Én ting står i hvert fald klart: Politikere kan ikke både bakke op om den danske model og så samtidigt aktivt forsøge at blande sig i overenskomstforhandlingerne – det er rendyrket hykleri.