FPU: Dansk Metal har skabt en farlig situation på det danske luftfartsområde

I BEGYNDELSEN AF 2022 optog Dansk Metal to lokale personaleforeninger i SAS (Cabin Attendants Union og Dansk Pilotforening), der i årevis har valgt at stå udenfor det store FH-fællesskab for piloter og kabineansatte i Danmark, nemlig FPU.
Dansk Pilotforening (DPF) har ikke blot været usolidariske overfor deres pilot- og kabinekolleger i resten af dansk luftfart - der ikke på samme måde nyder godt af statsstøtte. DPF har i årtier tilmed stået uden for den danske arbejderbevægelse (LO/FH).
LÆS OGSÅ: Nyt slag i luftkrigen: FPU gør krav på piloter og kabinefolk i grænsesag mod Dansk Metal
Optagelsen i Dansk Metal markerer imidlertid blot et nyt lavpunkt i deres adfærd over for kollegerne i andre danske luftfartsselskaber. Sammen med Dansk Metal har de skabt en farlig konkurrencesituation på det danske luftfartsområde, der trækker tråde til alt lige fra SAS, Ryanair og Mærsk. Dansk Metal har indtil for ganske nyligt ikke ønsket at drøfte sagen med FPU i fortrolighed. Derfor blev vi nødt til at råbe op, og vi håber alle med interesse for sagen vil læse med her.
DANSK METAL HAR BESKÆFTIGET sig med flyvende personale i syv måneder, og det bærer deres faglige viden og forståelse præg af. De er blinde overfor det faktum, at det kuldsejlede forhold mellem henholdsvis Cabin Attendants Union (CAU), DPF og SAS’ ledelse har skabt en situation, hvor job for flyvende personale i årevis er fosset ud af SAS Scandinavia.
DPF og CAU har ikke været i stand til at stoppe udviklingen, men værre er, at personaleforeninger har været for fine til at håndtere de outsourcede job - herunder vilkårene, som de tilbydes på. Dansk Metal har heller ikke forstået, at samtlige store netværksselskaber i Europa allerede har været igennem samme proces som SAS, hvor de tvunget af det voldsomme konkurrencepres fra lavprisselskaber opretter nye platforme. Lufthansa gjorde det med Eurowings og KLM/Air France gjorde det med Cityhopper.
Vi har set pilotlønninger ned til 13.000 om måneden og kontrakter, der slet ikke hører til på det danske arbejdsmarked
Thilde Waast, formand FPU
Der findes kun et fagligt svar på den brutale udvikling, og det er overenskomster.
Siden 2015 har det været FPU’s opgave at holde hånden under vilkårene i SAS, når arbejdspladserne for flyvende i moderselskabet blev outsourcet til udenlandske underleverandører eller søsterselskaber. Vi har set pilotlønninger ned til 13.000 om måneden og kontrakter, der slet ikke hører til på det danske arbejdsmarked. Og vi har set CAU og DPF være helt ligeglade.
IMENS MØDTE FPU DE nye spillere med overenskomstkrav og stod fast, og efterhånden har vi sikret gode arbejdsvilkår i hele SAS-kæden. Overenskomstdækningen af de nye SAS-selskaber faldt naturligt under FPU’s ansvar, ikke mindst fordi de gamle SAS-foreninger i årevis havde nægtet at gøre noget ved SAIL (SAS’ irske Datterselskab), som frit fløj interskandinavisk i årevis på dumpingvilkår. FPU tog igen ansvar og lavede aftaler for SAIL, der senere blev til SAS Connect.
At Dansk Metal ikke sætter sig ind i historikken, og sågar bruger lokale personaleforeninger i SAS som et brækjern til at komme ind på resten af luftfartsområdet, det er yderst kritisabelt
Thilde Waast, formand FPU
DPF’s opgør med FPU’s faglige arbejde for at sikre vilkårene i alle led af SAS, kalder de en sejr for den danske model. Men i virkeligheden er deres utidige og historieløse adfærd i sig selv en fare mod den danske model.
At Dansk Metal vælger at optage lokale SAS-foreninger, der ikke har rørt en finger for deres kolleger lavere i hierarkiet, er én ting. Men, at Dansk Metal ikke sætter sig ind i historikken, og sågar bruger lokale personaleforeninger i SAS som et brækjern til at komme ind på resten af luftfartsområdet, det er yderst kritisabelt.
A4 OG ANDRE MEDIER har beskrevet vilkårene og arbejdslivet for de Ryanair-ansatte i Billund. Vilkårene er indbegrebet af social dumping og langt under overenskomstniveau. FPU har forhandlet med Ryanair og selskabets datterselskab i årevis, og vi har beskæftiget os indgående med det irske lavprisselskab i over 10 år.
Kampen for overenskomst med Ryanair er et led i den større kamp mod social dumping i luftfartsbranchen. FPU har sat problemet på dagsordenen på Christiansborg og i Bruxelles, og vi arbejder internationalt – blandt andet via vores søsterorganisation i Rumænien – på at beskytte danske løn- og arbejdsvilkår i en branche uden grænser.
LÆS OGSÅ: Gitte Redder: Hvor længe kan Ryanair flyve uden overenskomst i Danmark?
De gamle SAS-foreninger har imidlertid været for fine til at tage del i denne kamp og har indtil for nyligt ikke kunne se ideen i at beskæftige sig med Ryanair. De var heller ikke en del af den danske fagbevægelses kamp mod Ryanair i 2015. En kamp, hvor et samlet LO stod sammen om overenskomstkravet mod det irske lavprisselskab, en kamp, som resulterede i en historisk sejr for danske lønmodtagere. Endnu en gang stor tak til kollegerne i blandt andet HK, 3F og selvfølgelig Dansk Metal for deres indsats dengang.
Men kampen for overenskomst i Ryanair er langt fra forbi. Da FPU gik fra forhandlingsbordet i begyndelsen af 2022, var alle muligheder opbrugte. Vi vidste godt, at konfliktvejen ville blive ilde modtaget af nogle af de ansatte på basen. Det samme oplevede vi med de Ryanairansatte i 2015.
DE RYANAIRANSATTE ER BANGE for, at Ryanair på kynisk vis vil lukke basen. De kabineansatte har forladt deres hjemland fra Syd- og Østeuropa, og piloterne har desperat brug for et job og flyvetimer. De kabineansatte får løn under dagpengeniveau, og piloternes vilkår er væsentligt under dansk standard. De ønsker alle bedre arbejdsvilkår, men de har også deres grunde til at være nervøse for Ryanairs modtræk.
Ikke desto mindre hviler der et større ansvar på en organisation, der overenskomstdækker stort set alle danske og danskbaserede luftfartsselskaber. Når Ryanair frit kan flyve på de nuværende vilkår, så giver det et af Europas største og rigeste luftfartsselskaber en urimelig rabat, der presser gode danske overenskomstbaserede selskaber og ansatte. Det kunne FPU ikke acceptere.
Dansk Metal sagde dog nej til en sympatikonflikt til støtte for en dansk overenskomst. De sagde nej på grund af de netop optagede SAS-foreninger, og dermed uenighederne i SAS, hvor alle medlemmer uanset tilhørsforhold var på danske overenskomster. Samtidig begyndte Dansk Metal at organisere de Ryanairansatte med kontingenter til en 1/5 af normal pris. Gjorde de dette for at lægge pres på Ryanair og for at sikre gode danske arbejdsvilkår? Svaret er nej. Keld Bækkelund gav selv svaret til Berlingske i sommer:
”Vi forhandler ikke med Ryanair, men vi vil meget gerne lave en overenskomst, hvis de kom og ville lave en aftale med os. Jeg ville ikke have noget imod at lave aftaler med nogen luftfartsselskaber overhovedet,” sagde Keld Bækkelund til Berlingske i sommer, og lagt sammen med indlægget i A4, så er der jo tale om en ren tilståelsessag.
DANSK METAL FREDER RYANAIR og er samtidig gået på strandhugst blandt vores medlemmer og overenskomstparter. Dansk Metal har helt konkret tilbudt og færdigforhandlet en dumpingoverenskomst ved siden af en eksisterende FPU-aftale for fragtpiloter i Mærsk. Startlønnen i Dansk Metals aftale er på alle fronter under FPU’s overenskomst blandt andet med en 37 procent lavere startløn. Vi er bange for, at Ryanair får helle eller måske endda får adgang til en dumpingoverenskomst under dansk brancheniveau. Vi er bange for - og desværre allerede blevet bekræftet i - at Dansk Metal er villige til det.
LÆS OGSÅ: Ny Mærsk-overenskomst eskalerer pilotkrig mellem FPU og Dansk Metal
Denne utidige og historieløse ageren uden reelt kendskab til branchen er til fare for danske piloter og kabineansatte. Dansk Metal har indtil for nyligt nægtet at finde en løsning, derfor har vi anmodet en uvildig mægler om at indtræde, så vi så hurtigt som muligt kan få det gjort klart, at danske piloter og kabineansatte ikke er tjent med denne situation.
Læs replik fra Dansk Metal her.