3F's Byggegruppe: Flere udlændinge dør – men arbejdsgiverne er tavse

Flemming_Hansen_arbejdsmilj__konsulent_3Fs_Byggegruppe_Pressefoto_3F_1920px_tre_to
Foto: 3F
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Migrantarbejdere diskrimineres på byggepladserne, men når Beskæftigelsesudvalget holder høring om det, udebliver arbejdsgiversiden. Er det at tage ansvar?

ONSDAG DEN 27. NOVEMBER VAR på flere måder en sort dag for den danske byggebranche. Det var den dag, det blev kendt, at en voldsom arbejdsulykke dagen før havde dræbt to unge rumænere og skadet seks andre, formentlig alvorligt. 

En tredje person blev senere hen også konstateret dræb, da han styrtede ned sammen med 750 tons beton, da taget på en silo styrtede sammen. Der er indtil videre ingen status på de seks andre tilskadekomne, men man kan jo frygte både flere dødsfald eller invaliditet. 

Alle de skadelidte er udlændinge.

Meddelelsen om de foreløbige menneskelige konsekvenser af ulykken kom selvsamme dag, som Beskæftigelsesudvalget holdt høring på Christiansborg om netop migrantarbejderes dårlige arbejdsmiljø i den danske bygge- og anlægsbranche.

LÆS OGSÅ: EU vil komme dødsulykker til livs, men revses for at sylte arbejdet. Ny kommission får ikke kritikken til at forstumme

Høringen blev afholdt på baggrund af en omfattende forskningsrapport udarbejdet af Aalborg Universitet, der på yderst solidt grundlag har dokumenteret forskelsbehandlingen af udlændinge på de danske byggepladser og byggevirksomheder.

Til høringen dukkede Beskæftigelsesudvalget op, forskerne var der, der var udlændinge, som fortalte deres personlige historier, der var Arbejdstilsynet, Bygherreforeningen og andre repræsentanter for bygherrerne, byggefagenes fagforbund og mange andre interessenter. 

MEN DEN MÅSKE MEST afgørende aktør var der ikke, nemlig arbejdsgiverne.

På en forespørgsel fra en af paneldeltagerne meddelte et af Beskæftigelsesudvalgets medlemmer, at arbejdsgiversiden var blevet forespurgt flere gange, men ”ikke kunne finde tid” til at deltage. Men vi ved jo alle godt, at hvis man ville deltage, så gjorde man det.

Man laver altså strudsepolitik – hvis ikke vi ser problemerne i øjnene, så er de der nok ikke, eller så forsvinder de nok. 

LÆS OGSÅ: Menneskehandel og trusler: Migrantarbejderes arbejdsforhold i byggebranchen er elendige

Eller er dette aktive fravalg et udtryk for, at man egentlig synes, at det er OK, at arbejdsgiverne forskelsbehandler? 

At det er i orden at have et A- og et B-hold i byggebranchen?

At det er okay at adskille migrantarbejderne fra deres danske kolleger?

At isolere dem fra deltagelse i sikkerhedsmøder, uddannelser, APV-processer med mere?

Lad os nu bare antage, at arbejdsgiversiden alle til hobe havde kalenderen fuld netop denne dag – hvad ville I så have sagt, hvis I havde været der? Anerkender I, at problemet eksisterer, og vil I være med til at gøre noget ved det?

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR