Dansk Metal: Nye regler åbner døren for unge i industrien

Dan_Mikkelsen_ansvarlig_for_arbejdsmiljoeomraadet_i_Dansk_Metal_Foto_Dansk_Metal_1280px
Dan Mikkelsen. Foto: Dansk Metal
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Læs A4 Mediers regler for og krav til debatindlæg her. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Dansk Metal tror, at de nye regler for fritidsjob kan gøre, at flere overvejer en karriere i industrien. En ny undersøgelse viser nemlig, at næsten halvdelen af de unge, der har haft fritidsjob, vender tilbage som lærlinge. Men understreger, at det kræver, at de unge får et godt møde med branchen, og at der er styr på arbejdsmiljøet.

FEJEDRENGE ER ET gammelt koncept inden for industrien og andre håndværk. Som dreng fik jeg selv lov til at gå rundt og hjælpe svendene på Kjeld Bach’s Eftf. på havnen i Struer, og der er ikke tvivl om, at det arbejde åbnede mine øjne for, hvilken vej, jeg ville gå. Jeg blev siden rørsmed, og det valg har formet hele mit liv.

Jeg er langt fra den eneste, der har valgt den faglærte vej på grund af mit fritidsjob i industrien. Faktisk er det næsten halvdelen af de unge, der har haft et fritidsjob i en virksomhed, som vender tilbage som lærlinge. Det viser en ny undersøgelse fra TEKNIQ, der repræsenterer virksomheder i det tekniske erhvervsliv. 48 procent af de virksomheder, der ansætter unge i fritidsjob, svarer i undersøgelsen, at de unge vender tilbage til virksomheden for at gå i lære.

Det er et flot tal, og det er gode nyheder for samfundet og for industrivirksomhederne, der skriger på flere faglærte, som blandt andet skal gøre den grønne omstilling til virkelighed. 

Det er afgørende, at vi giver unge bedre muligheder for at få et fritidsjob i industrien. Derfor er det også aldeles positivt, at regeringen nu har tilpasset arbejdsmiljøreglerne for unge fritidsjobbere, så de nu må mere på arbejdspladsen. Mange industrivirksomheder var nemlig stort set stoppet med at ansætte fritidsjobbere, blandt andet, fordi der tidligere var en del restriktioner for, hvad de unge måtte foretage sig på virksomhederne. Der er nu taget et stort skridt i den rigtige retning, og det er noget, vi i Dansk Metal har arbejdet for gennem længere tid. 

LÆS OGSÅ: Analyse: Regeringen lander smart lokumsaftale for at få flere unge i fritidsjob

Vi skal give unge chancen for at opleve arbejdslivet og opdage deres potentiale. Samtidig har vi brug for, at flere går den faglærte vej. Her giver et fritidsjob i industrien et unikt indblik i, hvordan det er at være smed, industritekniker eller automatiktekniker. Et fritidsjob er med til at lære vores unge om forpligtelser og ansvar – og give dem den glæde, det er at tjene sine egne penge. Fordelene er altså ikke til at tage fejl af.

SELVOM ARBEJDSMILJØREGLERNE for unge fritidsjobbere i industrien er blevet tilpasset, er det selvfølgelig fortsat afgørende, at de unge arbejder under sikre og forsvarlige forhold. Det vil sikre, at man som ung får grundig oplæring under opsyn, og at der bliver ført nøje tilsyn med arbejdet. Det er alfa og omega, at vi passer på vores unge og sikrer, at de får en tryg og lærerig start på arbejdslivet.

LÆS OGSÅ: Regeringen vil lade unge arbejde med flere maskiner: Eksperter frygter for sikkerheden

Den nye bekendtgørelse, der trådte i kraft ved årsskiftet, sætter naturligvis grænser for, hvad de unge må og ikke må. Virksomhedernes ansvar om oplæring, instruktion og tilsyn er blevet indskærpet, så de unge blandt andet kan hjælpe med lettere monteringsopgaver. Sådan sikrer man, at unge, der ikke tidligere har erfaring med at være på en arbejdsplads eller et værksted, får oplæring og er under opsyn. I Dansk Metal har vi sammen med Dansk Industri lavet en vejledning om fritidsjobbere, som gennemgår gældende regler og giver praktiske råd til virksomhederne. 

Lad os give unge bedre muligheder for at få et fritidsjob i industrien og samtidig sikre, at de arbejder under trygge og forsvarlige forhold. Det vil skabe flere faglærte og give fritidsjobberne en god begyndelse på deres arbejdsliv. Det har vi alle brug for!

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR