Direktør og rektor: Vi skal skabe nye broer for at få flere faglærte til de store velfærdsområder

BeFunky-collage_-_2024-10-09T095721.731
Foto: Københavns VUC & Sosu H
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

Alle VUC’er og to Sosu-skoler i Region Hovedstaden har indgået et formaliseret og forpligtende samarbejde med henblik på at tiltrække flere elever til Sosu-uddannelserne og få flere til at gennemføre uddannelserne. 

Vi har sammen skabt projektet ”Nye broer til flere faglærte” og fået fondsstøtte fra Den Europæiske Socialfond Plus og Region H til at gennemføre det.

Ifølge Finansministeriet vil der i 2030 mangle 17.000 social- og sundhedsuddannede i Danmark, og alene i Region Hovedstaden vil der i 2030 mangle 3.772, der har en erhvervsuddannelse indenfor ”Omsorg, sundhed og pædagogik”. Samtidig oplever vi en rekordlav ledighed. Så, hvor skal vi kigge hen, for at være med til at løse de store velfærdsudfordringer, der kommer i fremtiden, og som området allerede kan mærke i dag?

Det har vi et bud på! De to Sosu-skoler og de seks VUC’er i Region Hovedstaden er enige om, at der skal fokuseres på at tiltrække andre målgrupper til Sosu-uddannelserne end de unge, der kommer direkte fra 9. eller 10. klasse. Fokus skal i højere grad være på at tiltrække de voksne målgrupper.

Den voksne målgruppe er mangfoldig. Det kan være mennesker, der går på VUC, og som har brug for inspiration og konkret viden for at få øje på, hvad de kan uddanne sig til efter deres VUC-forløb, og det kan være personer, der indtil nu har arbejdet i en helt anden branche eller endda stået uden for arbejdsmarkedet. Det kan også være folk, der har brug for at få udfoldet deres forståelse af Sosu-uddannelserne, og hvad uddannelserne og arbejdsområderne tilbyder.

LÆS OGSÅ: Danske Sosu-skoler roser regeringsudspil, men ser fortsat én akut udfordring

Med projektet vil vi vise mulighederne for at tage en uddannelse til et arbejdsliv med mening og formål. Et arbejdsliv sammen med andre, der ønsker at arbejde med mennesker, og hvor man gør en meget konkret forskel i hverdagen. Hver dag.

For mange i målgruppen kan det være vanskeligt at komme videre på deres uddannelsesrejse, og de risikerer, at tilknytningen til arbejdsmarkedet bliver svær – og måske slet ikke finder sted. Vi har et ansvar for at sætte fokus på denne målgruppe, og det er netop det, vi gør med projektet.

Flere tiltag til den voksne målgruppe

Alle VUC’er og Sosu-skoler i Region Hovedstaden er gået sammen om at udbyde en række tilbud til den voksne målgruppe. Vi vil udbygge og systematisere vores eksisterende samarbejde om at skabe øget sammenhæng i overgangen fra VUC til Sosu og imødekomme de udfordringer, som vi erfaringsmæssigt ved, findes i uddannelsessystemet og i målgruppen.

Nogle i målgruppen har brug for hjælp til at navigere i uddannelsessystemet - enten fordi de kommer fra hjem uden uddannelsestraditioner eller ikke føler sig hjemme i det danske uddannelsessystem. Andre har brug for ekstra støtte i forbindelse med ordblindhed eller til at få opkvalificeret deres danskfærdigheder. Alt sammen med henblik på, at de kan komme ind på social- og sundhedsuddannelserne og udvikle de rette kompetencer til at kommunikere, skabe relationer og løse arbejdsopgaverne med stærk faglighed og høj kvalitet.

LÆS OGSÅ: Ni ud af ti HF-kursister på VUC er i job eller uddannelse: Størstedelen tager en velfærdsuddannelse

Broerne i projektet ”Nye broer til flere faglærte”, er derfor sprogunderstøttende og -udviklende indsatser samt vejledningsindsatser. Det er for eksempel målrettede Sosu-fagligt tonede undervisningsforløb for VUC-kursister, det er sprogunderstøttende og -udviklende tiltag i undervisningen, det er opkvalificering af undervisere på Sosu-skolerne og VUC’erne med fokus på ordblindevenlig- og sprogudviklende undervisning. Det er også åbent hus-arrangementer målrettet voksne mennesker, det er særlige brobygningsforløb til VUC-kursister, og det er besøg på VUC af voksne rollemodeller fra Sosu-uddannelserne.

Som en ekstra bonus, der fremadrettet vil styrke de strukturelle broer, vil indsatserne skabe øget netværk og vidensdeling på tværs af undervisere og vejledere på VUC’erne og Sosu-skolerne i Region Hovedstaden.

Nye broer og stærke, formaliserede og forpligtende samarbejder

Formålet er at udvikle stærke, formaliserede samarbejder på tværs af sektorer for at understøtte den voksne målgruppe med at finde veje ind i uddannelsessystemet og gøre overgangene nemmere for dem, der har brug for en ekstra hånd til at finde vej i uddannelsessystemet.

Fundamentet og forudsætningen for projektet er, at vi forener vores viden, erfaring og kompetencer i et stærkt samarbejde og, ikke mindst, det store ansvar, som VUC-skolerne påtager sig i forhold til det samfundsmæssige behov for at få flere faglærte til de store velfærdsområder.

Når vi kommer længere hen i projektet, og de konkrete indsatser er blevet iværksat, afprøvet, justeret og evalueret, er det målet, at erfaringerne og resultaterne fra projektet forankres bredt og udbredes til andre dele af landet og til andre brancheområder.

LÆS OGSÅ: Udspil: Regionerne vil styrke sam­arbejdet mellem uddannelser og sundhedsvæsen

Vi tror på, at vi kan nå langt ved at bringe vores forskellige specialiseringer i spil og arbejde målrettet med de synergier, der er i forpligtende samarbejder. Vi mener, at sådanne samarbejder på tværs af aktører er afgørende for at nå de politiske mål, men de er svære at realisere uden den nødvendige politiske vision og økonomiske opbakning. Vi har derfor en ambition om, at projektet kan bidrage til fremtidig politikudvikling.

Projektet ”Nye broer til flere faglærte” løber fra den 1. august 2024 til den 31. juli 2027 og foruden det samlede tilskud på 15 millioner kroner fra Den Europæiske Socialfond Plus og Region Hovedstaden, har skolerne en samlet medfinansiering i projektet på 5 millioner kroner.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR