FGU-rektor: Regeringen bør fortsætte arbejdet med etablering af EPX og nedlæggelse af den kommunale 10. klasse
SOM DIREKTØR FOR FGU Nordvestsjælland vil jeg gerne tage et klart og tydeligt standpunkt i den igangværende debat om fremtidens 10. klasse og regeringens forslag om at nedlægge de kommunale 10. klassestilbud og etablere en ny ungdomsuddannelse, EPX.
Vi har alle fokus på, hvordan vi bedst forbereder vores unge på fremtidens uddannelser og arbejdsmarked. Jeg mener, at FGU (Forberedende Grunduddannelse) er en vigtig del af svaret, og det er af afgørende betydning, at vi fastholder og styrker denne løsning, når vi taler om den nødvendige afklaring og forberedelse af unge på deres videre uddannelsesvej.
FGU er ikke bare en videreførelse af en gammel ordning, men en nyskabelse, som er skræddersyet til de unges behov i dag. Det er ikke længere tilstrækkeligt med den klassiske 10. klasse, som vi kendte den. Unge mennesker i dag står overfor helt andre udfordringer end tidligere generationer. Mange har behov for ekstra støtte – både fagligt og personligt – før de går videre til en ungdomsuddannelse. Det er netop her, at FGU kommer ind i billedet.
LÆS OGSÅ: Mens retskravet til FGU forhandles, er partier uenige om regeringens forslag om 10. klasse på FGU
FGU har i årevis arbejdet målrettet med at give de unge den rette afklaring, støtte og læring, så de kan vælge den rigtige ungdomsuddannelse og komme videre i livet. Vi har haft stor succes med at få unge videre i uddannelse og job, og det er ikke tilfældigt. Vi har udviklet et tæt pædagogisk og didaktisk samarbejde, der hjælper de unge med at forstå deres egne potentialer og styrker. Dette skaber ikke kun faglige resultater, men også personlig udvikling og øget tro på egne evner – noget der er helt centralt for at reducere frafald og sikre, at de unge ikke står udenfor systemet.
FGU er den rette løsning på regeringens forslag
Når nogle politiske partier uden for regeringen ønsker at ændre på EPX-modellen samt at bevare de kommunale 10. klassestilbud, så må jeg slå fast, at det ikke er tid til at være bagudskuende, uddannelsespolitisk uambitiøs og tøvende. Etableringen af EPX er visionært og ambitiøst på både de unges og på samfundets vegne, og det er et modigt politisk opgør med det eksisterende uddannelseslandskab. Det er i den grad et helhjertet og gennemtænkt forsøg på at tilskynde til den praksislæring, som FGU allerede praktiserer, men nu i en gymnasial kontekst.
Og hvad angår afskaffelse af 10. klasse, som et forberedende år inden påbegyndelse af en ungdomsuddannelse, så er FGU netop den platform, vi har brug for, når vi taler om en forberedende grunduddannelse for unge, der ikke har fundet deres vej endnu. FGU er allerede designet til at tage imod de unge, der har brug for afklaring og støtte, og vi har de rette kompetencer til at varetage opgaven. Det er på FGU, de unge får en realistisk og konstruktiv afklaring af, hvilken vej de skal gå, hvad enten det drejer sig om en ungdomsuddannelse som STX, HHX eller EPX eller en direkte vej ud på arbejdsmarkedet.
Regeringens udspil er i mine øjne både visionært og fremadskuende, og tager de nødvendige skridt til at imødekomme erhvervslivets og samfundets behov for kvalificerede unge mennesker. Vi skal alle bidrage til at skabe et nyt, integreret uddannelsessystem, der ruster de unge bedst muligt til at tage del i fremtidens arbejdsmarked.
Derfor bør regeringen fortsætte deres arbejde med etablering af EPX, nedlæggelse af de kommunale 10. klasser og styrkelse af FGU som den nationale forberedende grunduddannelse.
FGU's unikke kompetencer og muligheder
FGU har gennem flere år bevist, at vi har de rette kompetencer til at hjælpe de unge på deres rejse mod uddannelse og job. Vores fokus er på at skabe en helhedsorienteret indsats, hvor vi både tager hånd om de faglige udfordringer og de personlige udviklingsbehov, som mange unge står med.
Vi arbejder med praksislæring, hvor de unge får mulighed for at udvikle sig gennem konkrete, virkelighedsnære opgaver og projekter. Dette skaber ikke kun læring, men også et stærkt fundament for deres videre uddannelse.
FGU er også et sted, hvor inklusion og fællesskab er i fokus. Vi ved, at det for mange unge handler om mere end bare faglig viden. Det handler om at føle sig set, forstået og respekteret. Vores stærke fællesskab og vores evne til at skabe et trygt miljø er en af de faktorer, der gør, at vi opnår så gode resultater.
Et tæt samarbejde mellem FGU og EPX
Vi er også helt klar til at indgå et tættere samarbejde med EPX og sikre, at der er et klart og meningsfuldt overgangsforløb mellem FGU og de videregående ungdomsuddannelser.
FGU skal være et springbræt for de unge, som har brug for 1-2 forberedende år, og vi skal sikre, at de er parate til at fortsætte på EPX, STX, HHX eller direkte ud i erhvervslivet. EPX skal ikke være et introforløb, men en selvstændig ungdomsuddannelse på lige fod med STX og HHX, og det skal vi sikre et tæt samarbejde om.
FGU er fremtiden
Derfor må vi ikke lade os forvirre af midlertidige løsninger eller tilbagevenden til gamle ordninger. FGU er allerede en velafprøvet og effektiv løsning, der kan sikre, at alle unge, uanset baggrund, får den nødvendige støtte og forberedelse til at lykkes med deres uddannelses- og karrierevej. Det er her, de unge får de nødvendige redskaber, kompetencer og selvtillid til at tage skridtet videre – til videre uddannelse, et job eller et nyt livsperspektiv.
Jeg opfordrer derfor til, at vi ikke blot stopper med at tænke i fortidens løsninger, men i stedet bygger videre på de stærke fundamenter, som FGU allerede har skabt. Det er med FGU, vi skal sikre en succesfuld fremtid for vores unge – og dermed også for Danmark.