AMR's ønske til OK23: Giv os tiden til at gøre vores arbejde
JEG ER ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT (AMR) på en arbejdsplads, hvor tonen, trivslen og arbejdsmiljøet ikke er i top. Det har fået mange til at sige op eller gå ned med flaget.
Det gør, at jeg som AMR møder ind på arbejde en halv time før hver dag, mens jeg også mange gange bliver, efter jeg har fri, for at kunne være der for mine kolleger.
Jeg skal kæmpe for at få tid og lov til at komme ud og snakke med dem, fordi virksomheden vil have, jeg skal være 100 procent i driften, da det er vigtigere.
Jeg har fået en halv time om dagen til cirka 200 ansatte. Der skal jeg nå alt, der omhandler AMR-opgaver; arbejdsulykker, nærved-ulykker, det administrative arbejde efter sikkerhedsrundering eller hvad der er blevet planlagt fra arbejdsmiljøorganisationen samt møder med leder, kolleger og min tillidsrepræsentant.
Min manglende tid til mit hverv som AMR gør desværre, at jeg ikke ser den samme arbejdsglæde i mine kollegers øjne mere. De er der kun, fordi der skal mad på bordet. De stempler ind kl. seks og ud igen, når de har fri.
LÆS OGSÅ: Her er de fem kandidater til årets AMR 2022
Virksomheden spørger hele tiden, hvad vi på gulvet kan gøre bedre, hvordan vi kan optimere vores arbejde og hvordan vi kan arbejde hurtigere.
DER ER SVARET NEMT fra min side. Sæt mere fokus på den gode tone og kollegernes trivsel - både fysisk, men ikke mindst psykisk. For når en kollega trives i et godt arbejdsmiljø, er der mindre sygefravær, nedslidning og social deroute.
For når man kommer glad på arbejde og glad hjem, kan det også påvirke mennesker omkring en og lysten til at komme tilbage på arbejdspladsen og yde dét mere.
Jeg vil ikke se mine kollegaer falde som fluer, fordi jeg ikke kan nå at fange dem, inden det er for sent, og jeg sidder med en knækket og nedbrudt kollega i armene
Julie Olesen, AMR og lagermedarbejder
Derfor håber jeg som arbejdsmiljørepræsentant, at vi til overenskomstforhandlingerne 2023 tænker på, hvor stor betydning vi har for vores kollegers arbejdsliv, og at vi kan få frihed til at komme ud til vores kolleger og få de samme rettigheder som tillidsrepræsentanterne.
Tiderne er nu sådan, og jeg selv har følt på egen krop i de sidste mange år efter finanskrisen, at vi skal løbe hurtigere, yde mere for det samme eller mindre, fordi virksomheder har fået lov til at presse og presse den enkelte medarbejder.
LÆS OGSÅ: En ud af fem danskere: Vi har ingen AMR på jobbet
Jeg vil ikke se mine kolleger falde som fluer, fordi jeg ikke kan nå at fange dem, inden det er for sent, og jeg sidder med en knækket og nedbrudt kollega i armene eller i fritiden over telefonen.
Det skærer mig dybt i hjertet, at det skal være sådan en stor kamp om at få lov til at slukke de små ildebrande, inden det brænder helt ned til jorden.
For hvis jeg og andre arbejdsmiljørepræsentanter havde tid, ret og lov til at gøre det, vi brænder for, ville det også hjælpe virksomhederne med at øge produktionen, da deres ansatte ikke blot ville trives og arbejde i et godt arbejdsmiljø, men også blive mødt i øjenhøjde af en, som selv mærker udfordringerne ved konstant at skulle yde mere.
Derfor er mit ønske for OK23, at vi arbejdsmiljørepræsentanter får tiden og værktøjerne til selv at kunne tage ansvar, ejerskab og komme med løsninger.