Arbejdstilsynet:
DBU får det røde kort

landsholdet4
Hos Dansk Boldspil-Union i Brøndby står ansatte og løfter på 20 kilo tunge tasker til landsholdspillere. Blandt andre Feyenoord-stjernen Nicolai Jørgensen (t.v.). Arbejdet med taskerne er hidtil foregået på en måde, som har fået Arbejdstilsynet til at skride ind med en såkaldt rød smiley. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix og Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet har givet Dansk Boldspil-Union (DBU) en rød smiley for ikke at have styr på arbejdsmiljøet. Der er udført uforsvarligt arbejde hos DBU med at pakke taskerne til spillerne på landshold, vurderer Arbejdstilsynet.

Arbejdstilsynet har givet Dansk Boldspil-Union et rødt kort. Det er sket i form af en rød smiley og et påbud. Tilsynet fandt ud af  under et besøg hos DBU, at der foregik en masse uforsvarlige løft af tasker til fodboldlandsholdene.

Ansatte hos DBU har gået og løftet 20 kilo tunge tasker med næsten strakte arme. Det kan give alvorlige skader i ryggen, nakken og skuldre.

Det fremgår af en aktindsigt, som A4 Arbejdsmiljø har fået hos Arbejdstilsynet.

LÆS OGSÅ: Tilsyn slår sjældent ned på unges tunge løft

I sommer var to tilsynsførende på besøg hos DBU i Brøndby og kunne ved selvsyn i kælderen se, hvordan medarbejdere håndterer de tasker, som fodboldslandsholdene får med. Det fik de to tilsynsførende til at reagere med et påbud til DBU 2. august. Heri står blandt andet:

"Arbejdet med løft af tasker er ikke udført sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Arbejdet udsætter de ansatte for belastninger, der kan medføre skade på især lænderyg, skulder og nakke."

"Vrid i ryggen"

Når de ansatte har løftet landsholdenes tasker,  som vejer 20-23 kilo, har de pakket dem på en fladvogn (se foto ved artiklens overskrift). Under det arbejde har de båret taskerne i "3/4 armsafstand", som der står i tilsynets påbud.

Hvis man har prøvet at løfte noget tungt i strakt arm, ved man, at det er hårdt som følge af det såkaldte vægtstangs-princip. Og ikke nok med det er der under arbejdet i Brøndby også foregået "vrid i ryggen".  

LÆS OGSÅ: Skohorn skal forbedre pædagogers hverdag

Det er fire ansatte, som sørger for, at landsholdene kommer afsted med pakkede fodboldtasker. De fire ansatte løfter i gennemsnit 3.666 tasker om året, fremgår det af de tilsynsførendes rapport.

Professor Lars Louis Andersen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) vil ikke kommentere på den konkrete sag. Men han henviser til nyere forskning fra Holland, der viser, at løftearbejde over en vis grænse øger risikoen for, at man får ondt i ryggen.

Helt præcist  viser en undersøgelse, at løft af 25 kilo eller løft 25 gange om dagen potentielt set kan føre til henholdsvis 4,3 procent og 3,5 procent nye tilfælde af lænderyg-smerter hvert år.

Nye tilfælde forstået på den måde, at det er personer, der ikke tidligere har haft problemer med ryggen. Undersøgelsen viser også, at der er en forhøjet risiko allerede ved løft på 10 kilo, selvom risikoen her er noget mindre.

DBU erkender problemer

DBU har ikke færre end 17 landshold. De to mest kendte er kvinde- og herrelandsholdet. Men derudover er der fodboldlandshold helt ned til spillere på 16 år. Det giver mange, mange tasker, der skal håndteres.

 

DBU har fået en rød smiley som følge af påbud, fremgår det her af Arbejdsmiljøtrackeren fra A4 Arbejdsmiljø. 

Kommunikationschef i DBU Jakob Høyer erkender, at DBU ikke har haft styr på håndteringen af taskerne til de omkringrejsende fodboldspillere på landsholdene. Men heldigvis er ingen ifølge Jakob Høyer kommet til skade. 

- Ingen af vores medarbejdere har pådraget sig skader som følge af arbejdet med taskerne, og ingen har klaget over det. Men vi tager selvfølgelig henvendelsen fra Arbejdstilsynet seriøst, for vi vil naturligvis ikke have, at nogen kommer til skade, siger Jakob Høyer til A4 Arbejdsmiljø.

Han fortæller om udstyret i de mange tasker til fodbodlandskampe: 

- Der er rigtigt meget tøj i de her tasker. Træningstøj, regntøj og fritidstøj. Et godt eksempel på mængderne af tøj er, at vi regnede ud i forbindelse med VM i Rusland, at vi havde haft flere tusinde par sokker med.

- I andre tasker er der udstyr til træningen som kegler og fodbolde. Eller eksempelvis de brikse og den massageolie, som massørerne bruger.

Vi føler os hverken ’opdaget’ eller ’straffet’
Jakob Høyer, kommunikationschef i DBU

Påbuddet fra Arbejdstilsynet betyder, at DBU har skullet købe sig til gode råd fra et rådgivningsfirma senest 15. september. I denne uge går DBU på den baggrund i gang med at finde løsninger sammen med en arbejdsmiljørådgiver. 

- Vi skal nu have et møde med en konsulent, som Arbejdstilsynet har anbefalet. Og så glæder vi os til at høre, hvad hun kommer med af anbefalinger, fortæller Jakob Høyer.

Adspurgt om besøget fra Arbejdstilsynet og efterfølgende påbud ærgrer ham, siger Jakob Høyer:

- Nej. Vi føler os hverken ’opdaget’ eller ’straffet’. Vi i DBU har fokus på at udvikle og fremme spillere og trænere, og så er det godt for os at få besøg af nogle, som har forstand på arbejdsmiljø og kan give os gode råd.

Senest 22. december skal DBU kunne meddele Arbejdstilsynet, at nu er der styr på arbejdet med taskerne til landsholdene. Tilsynet skriver:

"Risikoen ved løft af tasker med udstyr skal undgås ... herunder ved brug af tekniske hjælpemidler samt med at forebygge lignende arbejdsmiljøproblemer."

Tæt på Brøndby Stadion har DBU sit hovedkvarter, hvor fire medarbejdere håndterer tusindvis af tasker til landsholdene. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Ætsende midler anvendt uden sikkerhedsbriller

Arbejdstilsynet uddelte i øvrigt tidligere på sommeren - 10. juli - sit første 'røde kort' til DBU. Her fik fodboldunionen en alvorlig påmindelse om at få styr på håndteringen af midler til maskinopvask. Produkter der kan "forårsage alvorlig øjenirritation eller ætsning". 

De tilsynsførende konstaterede under deres besøg, at de ætsende produkter blev anvendt, uden at der var stillet sikkerhedsbriller og  handsker til rådighed. Det SKAL man ifølge lovgivningen ellers have på, når man har med slags vaskemidler at gøre. 

Om påbuddet med håndtering af vaskemidler siger Jakob Høyer:

- Det her med håndtering af vaskemidlerne blev selvfølgelig fikset lige efter, Arbejdstilsynet var på besøg. Så nu ligger der handsker og sikkerhedsbriller der, hvor der skal.

GDPR