Danske arbejdspladser har brug for både gamle Grete og unge Ulrik
INKLUSION OG DIVERSITET ER IKKE længere fremmedord på de danske arbejdspladser. For heldigvis har mange virksomheder fokus på, at der skal være plads til forskellighed både blandt ansatte og ledere. Og ingen skal være i tvivl: I Dansk Journalistforbund – Medier & Kommunikation er vi varme tilhængere af ligestilling mellem kønnene, diversitet i forhold til etnisk og social baggrund og af arbejdspladser, hvor en diagnose ikke er en hindring for at bidrage og gøre karriere.
Men der mangler noget. For hvornår skal vi tale om aldersdiversitet? Om at hele generationer oplever sig som fravalgte og uønskede? Om at arbejdspladser i stor stil er elendige til at give plads til både de helt unge, de nyuddannede og dem, der har fejret 40-års jubilæum på arbejdsmarkedet.
Glædelig 1. maj til alle jer, der kan se fornuften i aldersdiversitet. I DJ håber vi, at I vil være med til at kæmpe for at skabe plads til både de unge og de ældre kolleger
Tine Johansen og Allan Boye Thulstrup, formand og næstformand for Dansk Journalistforbund - Medier & Kommunikation
Begge grupper oplever at skulle være ekstraordinært dygtige og ekstraordinært heldige for at komme til samtale og få job. At skulle undskylde for enten at være for nye eller for gamle.
DJ VANDT TIDLIGERE på foråret en vigtig sejr, da Herning Folkeblad blev dømt til at betale knap 600.000 kroner i erstatning til to DJ-medlemmer, fordi mediet ifølge dommen havde forskelsbehandlet de to medarbejdere på grund af alder i en afskedigelsesrunde.
LÆS OGSÅ: Hver anden senior føler sig diskrimineret på arbejdsmarkedet
I en del andre afskedigelsesrunder har vi i DJ observeret, at arbejdspladserne ofte skiller sig af med dem, der har mange års erfaring, men det kræver meget at få en dom for aldersdiskrimination.
Nu lykkedes det. Og forhåbentlig vil sagen fra Herning Folkeblad betyde en bedre beskyttelse af ældre medarbejdere i fremtiden. Problemet er bare, at dommen næppe ændrer kulturen, og det er der akut brug for.
En af de afskedigede sagde: ”Jeg synes, der er en tendens til, at arbejdsgiverne råber og skriger om det værdifulde grå guld, men når det kommer til stykket, har det grå guld ikke så stor betydning alligevel”.
I DJ er vi enige. Arbejdsgiverne overser i stor stil, hvad de ældste medarbejdere kan bidrage med. Og derfor vil vi gerne bruge 1. maj til at slå et slag for både de yngste og de ældste på vores arbejdspladser.
LÆS OGSÅ: Arbejdsgiverne afviser kritik: Vi har ikke et problem med alder
For der skal meget mere til end skåltaler, seniorpræmier og ventetillæg, hvis flertallet af os skal arbejde hele vejen gennem 60'erne og måske endda længere endnu. Arbejdsgiverne skal simpelthen udvide arbejdet med diversitet og repræsentation, så det også kommer til at handle om alder.
Idéen om, at den ideelle medarbejder er et sted mellem 35 og 45 år og har + 10 års erfaring er til skade for både mennesker og for alle dem, der køber enten et produkt eller en service. For hvorfor skal arbejdspladserne ikke have glæde af den helt nyuddannede, der kommer med alt den nyeste viden, eller den meget erfarne og driftssikre kollega, der kan øse af et helt livs erfaringer? Det er absolut til gavn for både produkt, kunder og virksomhed.
LÆS OGSÅ: Hver anden senior ville arbejde i flere år, hvis arbejdsmarkedet var mere fleksibelt
Glædelig 1. maj til alle jer, der kan se fornuften i aldersdiversitet. I DJ håber vi, at I vil være med til at kæmpe for at skabe plads til både de unge og de ældre kolleger. Den kamp kommer til at tage tid, men den er afgørende vigtig for hele vores samfund.