Forbundsformand: I glemmer psykiske arbejdsskader. Igen.

Jannik_Frank_Petersen_Formand_Teknisk_Landsforbund_Pressefoto_1920_px
Regeringens udspil til arbejdsskadereform mangler fokus på psykiske arbejdsskader, mener Jannik Frank Petersen, formand for Teknisk Landsforbund. Foto: Teknisk Landsforbund
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

DER BLIVER FORHANDLET om en arbejdsskadereform i disse dage. Det er glimrende, at vi forholder os til de nuværende rammer. Desværre er regeringens udspil igen helt uden stillingtagen til psykiske arbejdsskader. 

LÆS OGSÅ: Afgørende fase: K åbner for aftale med regeringen om ny arbejdsskadereform

Tallene taler for sig selv: Sidste år blev der anmeldt 4.691 psykiske sygdomme som arbejdsskader, men kun 7 procent af anmeldelserne blev anerkendt. For infektioner var det 68 procent, som blev anerkendt. Det er der mange grunde til. Det kan fx være enormt svært at fastlægge, at en psykisk skade kun er sket på grund af arbejdsforhold og ikke også har private begrundelser. En psykisk påvirkning kan også være sket over mange år, og dermed kan det være svært at fastlægge, hvornår skaden præcist er sket.

Vi må ikke acceptere, at mennesker bliver psykisk nedbrudt på deres arbejdsplads – og efterfølgende ikke kan få erstatning for det
Jannik Frank Petersen, formand Teknisk Landsforbund

DET ER SELVKLART LETTERE at finde grunden til, at et skinneben er flækket, end det er at kortlægge, hvordan en psykisk skade kan relateres direkte til en arbejdssituation. Men at det er svært, besværligt og måske endda dyrt, er simpelthen ikke en begrundelse, som vi kan bruge for at lade være med at kigge på det. Problemerne forsvinder ikke, fordi vi ikke kigger på dem.

LÆS OGSÅ: Advokat: "Vanvittig dårlig idé" at lade forsikringsselskaber afgøre arbejdsskadesager

Jeg møder medlemmer i Teknisk Landsforbund, som er blevet psykisk knækket af deres arbejde og nu er på førtidspension – og jeg tør slet ikke tænke på, hvordan tallene er i andre fagforeninger.

VI MÅ IKKE ACCEPTERE, at mennesker bliver psykisk nedbrudt på deres arbejdsplads – og efterfølgende ikke kan få erstatning for det. Jeg medgiver, at det ikke er ukompliceret, men jeg mener, at man netop derfor – som en del af arbejdsskadereformen – skal sætte en pose penge af til at afdække, hvordan vi bedre kan kompensere psykiske arbejdsskader økonomisk.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR