HK Handel Hovedstaden: Vold og trusler mod butiksansatte bør straffes ligesom mod tjenestemænd

Sofie_-15
Foto: Sofie Berg, formand for HK Handel Hovedstaden
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

I KØLVANDET PÅ inflationen oplever mine medlemmer i detailhandelen flere og flere butikstyverier, hvilket Danmarks Statistik også kan bekræfte. Forleden eskalerede et butikstyveri på Vesterbro i sådan en grad, at en person blev stukket ned.

Selv om eskaleringer af denne slags heldigvis hører til sjældenhederne, så er det en påmindelse om noget, som alle butiksansatte kan genkende: At arbejdsmiljøet er pissehårdt, og at der er brug for handling. Vi har dokumenteret det i undersøgelser, der sort på hvidt viser, at 80 procent af de butiksansatte er blevet svinet til af kunder, mens 14 procent er blevet udsat for deciderede trusler. Bare i løbet af de seneste 12 måneder.

Politikerne bør til gengæld sikre, at vold og trusler mod butiksansatte kan straffes på linje med vold og trusler mod tjenestemænd i funktion
Sofie Berg, formand for HK Handel Hovedstaden

Men jeg har også hørt min del af de vilde historier bag tallene. Engang ringede et medlem ind, fordi en kunde havde tævet medarbejderen for at komme ”for tæt på” med gulvvaskeren. Jeg kender også til en kvinde, der som ung medarbejder blev truet med kniv af en utilfreds kunde, og jeg har talrige eksempler på medlemmer, der er blevet beskyldt for at være "uintelligente", "snotdumme" eller sågar "pædofile".

Det er jo absurd, at man skal stå model til den slags tilsvininger, trusler og overfald, bare fordi en kunde er utilfreds med prisen på mælken eller længden på køen.

SOM FAGFORENING har vi i mange år råbt op. Vi har lavet kampagner, og vi udbyder kurser i konflikthåndtering, så vores medlemmer kan nedtrappe konflikter – og allerhelst forebygge dem.

Men desværre har det ikke løst problemet.

LÆS OGSÅ: AMR: Hvor finder jeg snydekoden til et bedre arbejdsmiljø?

Derfor skal arbejdsgiverne og politikerne på banen. Arbejdsgiverne skal politianmelde de kunder, som opfører sig truende eller voldeligt, og stå klar med hjælp og støtte til medarbejderen.

POLITIKERNE BØR til gengæld sikre, at vold og trusler mod butiksansatte kan straffes på linje med vold og trusler mod tjenestemænd i funktion. Det kan sende et klokkeklart signal om, at den vold og de trusler, butiksansatte møder på deres arbejde, er lige så uacceptabel som den vold og de trusler, børnehavepædagoger og buschauffører kan møde på deres.

Hvis politikerne og arbejdsgiverne kommer ind i kampen mod ubehøvlede kunder, så skal vi nok fortsætte med at løfte vores del af opgaven, når medlemmerne ringer ind med stress-symptomer og ondt i maven, fordi chikane, trusler og vold gør dem utrygge over at møde på arbejde.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR