Hundredvis af håndværkere kan være blevet udsat for asbest
Alvorlige problemer med asbest og arbejdsmiljøet på et stort renoveringsprojekt af godt 300 lejligheder i Herning har fået 3F Midtjylland og 3F Holstebro til at indlede et større detektivarbejde.
Det skriver Fagbladet 3F.
LÆS OGSÅ: Pas på skraldemændene: Glat underlag skaber arbejdsulykker
De to 3F-afdelinger er gået i gang med at opspore alle håndværkere, der har arbejdet på projektet. Det sker for at sikre, at håndværkerne bliver registreret i en asbest-protokol og kan få erstatning, hvis de senere får lungehindekræft eller andre asbest-relaterede kræftsygdomme efter at have været udsat for de potentielt dødelige asbestpartikler.
- Det bliver et kæmpe opsporingsarbejde, men det er nødvendigt. Der har overhovedet ikke været styr på håndteringen af asbest i forbindelse med renoveringen, siger faglig sekretær Tommy Christensen, 3F Holstebro.
Han arbejdede selv som murer i cirka fire måneder på Boligselskabet Fruehøjgaards flere hundrede millioner kroner dyre renovering af afdelingen Fruehøj, der begyndte i 2017 og blev afsluttet sidste år.
Hovedentreprenør på projektet var Enemærke & Petersen, som benyttede underleverandøren BR Miljøtech til nedrivningsdelen af opgaven.
- Der har været mange tons asbest på pladsen, og under nedbrydning af tagplader med asbest blev der ikke altid brugt åndedrætsværn. Nedrivningsarbejderne var udenlandske. I begyndelsen havde de en miljøvogn til at klæde om og gå i bad, men den blev beslaglagt af en byggeleder, som skulle have et sted at holde møder, siger Tommy Christensen.
- Så de gik bare rundt blandt os andre. De kan også være gået ned i byen og handle i arbejdstøj fyldt med asbeststøv, siger han.
Tommy Christensen undrer sig i dag over, at projektet ikke blev stoppet eller meldt til Arbejdstilsynet eller politiet.
- Havde mine kolleger og jeg dengang vidst, hvor slemt det stod til, havde vi selv anmeldt det, siger han.
Herning Folkeblad har i adskillige artikler beskrevet problemer med asbest og arbejdsmiljøet under renoveringen. Herunder, hvordan der gennem flere år angiveligt er blevet spredt asbest og tungmetaller omkring boligblokkene, der ligger i området ved Brorsonsvej og Grundtvigsvej i midten af Herning.
Den lokale avis har også dokumenteret, hvordan flere hundrede tons byggeaffald fra pladsen er blevet kørt usorteret ud i den lokale Rind Plantage, hvor det senere blev dækket til og brugt som underlag til en grusvej.
Ifølge Herning Folkeblad har ingeniørfirmaet Rambøll, der var ansat som bygherrerådgiver af Boligselskabet Fruehøjgaard, undervejs i renoveringsprojektet i 135 miljøtilsyn påpeget utallige overtrædelser af reglerne. Uden, at nedrivningsfirmaet har rettet op på fejl og mangler.
Birgitte Juhl, der er direktør for Boligselskabet Fruehøjgaard, betegner overfor Fagbladet 3F samarbejdet med hovedentreprenøren Enemærke & Petersen som særdeles udfordrende.
- Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det er utrolig ærgerligt, at der ikke har været mere styr på håndteringen af asbest og farlige stoffer. Vi havde en forventning om, at byggeaffaldet blev håndteret og sorteret korrekt efter reglerne. Det skete desværre ikke, siger Birgitte Juhl.
Henrik Mielke, der er administrerende direktør i Enemærke & Petersen, har også været i kontakt med 3F. Han har ingen problemer med, at der bliver oprettet en asbest-protokol for de medarbejdere, som entreprenørvirksomheden har haft ansat på projektet i Herning.
- Det gør vi gerne, og vi har allerede sendt et brev ud til de pågældende medarbejdere. Der er ingen af vores medarbejdere, som har udtrykt bekymring, mens renoveringsprojektet stod på. Men føler man sig utryg ved, om man kan være blevet udsat for en indirekte asbest-påvirkning, skal man rette henvendelse til vores arbejdsmiljøchef, siger han.
Henrik Mielke fortæller, at han har fået oplyst, at underleverandøren BR Miljøtech også har oprettet en asbest-protokol for nedrivningsfirmaets ansatte.
- Men jeg vil gerne understrege, at Arbejdstilsynet var på flere tilsynsbesøg. Og hverken i dets tilsynsrapporter eller arbejdspladsvurderingerne på byggepladsen, har der været nogle anmærkninger om asbest, siger han.
Direktør Henrik Jessen, BR Miljøtech, oplyser til Fagbladet 3F, at nedrivningen i Herning omfattede to opgaver med asbestholdigt materiale i boligblokkene: Fjernelse af asbestforurenet isoleringsmaterialer fra loftrum samt fjernelse af tagplader af eternit.
- Alt er foregået efter de gældende regler og sikkerhedskrav. Alle medarbejdere, som fjernede materialerne, er uddannet – også i asbestarbejdet – og har bevis på det, siger Henrik Jessen.
- Asbest-protokollerne for de pågældende medarbejdere skal opbevares i 40 år. Lukker virksomheden ned inden, skal der sendes en kopi af dem til Arbejdstilsynet. De gældende regler for asbestsanering er blevet fulgt, siger han.