Malerformand: Mens byggeriet skyder op, slides medarbejderne ned

Tonny_Olsen_Malerforbundet_1920px
Byggeriets arbejdsgivere skal passe bedre på deres medarbejdere, og Arbejdstilsynet skal styrkes, mener Tonny Olsen, formand for arbejdsmiljøudvalget i BAT-Kartellet og formand for Malerforbundet. Foto: Malerforbundet, pressefoto
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

OP MOD HVER FJERDE ansat i byggebranchen på over 50 år oplever sig selv som fysisk nedslidt.

Det viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). I alt har over 13.000 lønmodtagere på over 50 år deltaget i besvarelsen. 

For langt de fleste er et job i byggebranchen et godt valg. Her er gode muligheder for at udleve og udvikle ens faglighed, gode kolleger og pæne lønninger.

Men gentagne undersøgelser dokumenterer, at arbejdet kan være hårdt for kroppen. 

LÆS OGSÅ: Se listen: Hvor mange år kan du holde til at arbejde?

Særligt slemt ser det ud blandt snedkere og tømrere, hvor 25 procent oplever nedslidning i ”høj” eller ”meget høj” grad. Men også hver femte murer eller VVS’er føler nedslidningen på kroppen.

Min eget fag, malerne, vurderes af NFA til at have det hårdeste arbejdsmiljø overhovedet.

I BYGGEBRANCHEN ER DER lidt et ”Tarzan-syndrom”, hvor mange arbejder længere tid, end hvad godt er. Heldigvis er der godt gang i byggeriet lige nu, der er masser af lave, og det betyder, at der er mange muligheder for lige at tage nogle ekstra timer ude på byggepladserne.

Men det er først og sidst arbejdsgivernes ansvar at holde øje med, at arbejdsmiljøet er i orden.

Ser man på antallet af arbejdsulykker byggebranchen, som de 90.000 medarbejdere organiseret i de syv forbund i BAT-kartellet, som jeg repræsenterer, arbejder i, så står de for 13 procent af de alvorlige arbejdsulykker, selvom branchen kun står for seks procent af beskæftigelsen. Det tal er alt for højt.

LÆS OGSÅ: Arbejdsulykker koster milliarder: Eksperter er skuffede over 10 års politiske aftaler

Når det handler om planlægning, tilrettelægning og organisering af arbejdet, er der virkelig plads til forbedring. Godt hver tiende arbejdsulykke skyldes fald fra stiger, som kunne være undgået, hvis man planlagde arbejdet bedre.

Arbejdsgiverne skal blive bedre til at tage dialogen med arbejdsmiljørepræsentanter, sætte mål for sikkerheden og - måske vigtigst af alt - instruere medarbejderne i arbejdet. 

Det gælder især unge lærlinge, som har deres første oplevelser på en byggeplads, og det gælder udenlandske medarbejdere, som oplever en sprogbarriere. Gode vaner skal læres - og vedligeholdes.

Men en forbedring af arbejdsmiljøet er også en fælles opgave. Årevis af nedskæringer på Arbejdstilsynet betyder, at tilsynet har svært ved at komme rundt og lave de nødvendige kontroller og tage dialogen med arbejdsgiverne om at forbedre arbejdsmiljøet.

LÆS OGSÅ: Regeringen vil skære i Arbejdstilsynets bevilling

Med sidste års arbejdsmiljøaftale er en genopretning af Arbejdstilsynet langsomt ved at blive mulig, men behovet for flere muskler til Arbejdstilsynet er fortsat udtalt.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR