En AMR's dilemma: Jeg kan ikke altid løse en opgave på den korrekte måde

Calus_Vium_Jensen_AMR_1650px
Foto: Privatfoto
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
For arbejdsmiljørepræsentant Claus Vium Jensen giver det stor tilfredsstillelse, når det lykkes ham at indføre tiltag, der skaber større sikkerhed på jobbet. Han kan dog også stå i dilemmaer, der udfordrer ham i forhold til sikkerheden.

Som AMR på min arbejdsplads er der aldrig to dage, der er ens. Udover at jeg selvfølgelig skal være en rollemodel for mine kolleger med hensyn til sikker adfærd, skal jeg også råde og vejlede mine kolleger og ledere, når der er udfordringer omkring arbejdsmiljøet, både det fysiske og det psykiske.

Med hensyn til det fysiske arbejdsmiljø, skal jeg være ham, der ved, hvordan man navigerer rundt i love og regler. Jeg samarbejder med ledelsen om at forbedre arbejdsmiljøet på baggrund af input fra kollegerne, det kan være indkøb af løftegrej, optimering af produktionsudstyret osv.

LÆS OGSÅ: Bibi, Claus, René og Jane evaluerer AMR-kampagne: "Folk har fået øjnene op for vores arbejde"

Det psykiske arbejdsmiljø er ofte lidt sværere, da det ikke er noget, der kan måles og vejes.

Jeg skal altid være klar til at tage en snak med en kollega, der har det svært pga. arbejdspres eller udfordringer på hjemmefronten. Selvfølgelig kan jeg ikke løse alle problemer, men jeg kan være ham man ”læsser af på”, når man trænger til at komme af med nogle frustrationer.

Dilemma om sikkerhed

Selvom virksomheden ønsker et godt arbejdsmiljø, og også gerne investerer mange resurser i at skabe og fastholde et godt arbejdsmiljø, er der altid plads til, at det kan blive endnu bedre.

Jeg kan som AMR sommetider godt stå i lidt af et dilemma. Det sker af og til, at en opgave ikke bare lige kan løses på den helt korrekte måde, og at jeg som AMR skal træffe beslutning om, at vi gør det på denne måde, selvom jeg godt ved, at det ikke er den mest optimale måde at gøre tingene på rent sikkerhedsmæssigt.

Men noget af produktionsudstyret er fra dengang, man ikke havde samme fokus på arbejdsmiljø, og det kan være rigtig svært især rent teknisk, men også økonomisk, at optimere produktionsudstyret, så det overholder nutidens standard inden for arbejdsmiljø.

I de tilfælde er det vigtigt, at jeg har en god dialog med både kolleger og ledelsen om, hvordan gør vi det mest sikkert her og nu, og hvordan vi kan gøre det endnu bedre på den lange bane. Det kan være en lang proces at finde den helt rigtige løsning.

LÆS OGSÅ: En ud af fem danskere: Vi har ingen AMR på jobbet

Stor tilfredsstillelse

Som AMR er jeg involveret fra starten ved nyanskaffelser/nybygninger. Det vil sige, at når leverandøren kommer med 3D-tegninger, deltager jeg ved møder med projektlederen og gennemgår projektet fra starten.

Det er en stor tilfredsstillelse at være en del af det fællesskab, der er ved at udfordre leverandøren og få gennemført et projekt, så det overholder virksomhedens høje krav til sikkerhed.

Når jeg efterfølgende snakker med kolleger om projektet, og de anerkender, at det her er virkelig lavet på en måde, hvor der er tænkt arbejdsmiljø ind i hverdagen, kan jeg da godt blive en lille smule stolt over, at jeg har medvirket til at gøre vores arbejdsmiljø bedre.

Min rolle som næstformand i AMO

I min rolle som næstformand i AMO, skal jeg sammen med 4 andre AMR i AMO, være bindeledet mellem de øvrige AMR og ledelsen, jeg sammensætter dagsordenen til AMO-møderne sammen med formanden i AMO (den øverste leder) og er på den måde med til at sætte medarbejdernes arbejdsmiljømæssige interesser på dagsordenen.

Det er ligeledes min pligt at dygtiggøre mig indenfor arbejdsmiljø via diverse kurser og uddannelser indenfor arbejdsmiljø, for på den måde bedst muligt at kunne råde og vejlede kolleger og ledelsen.

Om skribenten

Jeg hedder Claus Vium Jensen, jeg er 45 år og uddannet automatikmekaniker. Jeg arbejder som vedligeholdelsestekniker på en større fødevarevirksomhed i Vestjylland. Jeg er AMR og næstformand i AMU på min arbejdsplads

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR