Psykolog advarer: Coronaomstillinger kan udmatte lærerne

Gang_p___folkeskole_Niels_Christian_Vilmann_Ritzau_Scanpix
Corona har medført en lang række ændringer af arbejdsdagen på fx skoler - ofte med kort varsel. Det kan være udmattende, advarer psykolog. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
I dag begynder endnu en ny organisering af skoledagen, når eleverne i 5.–8. klasse skal være på skolen på skift. De mange omstillinger kan udmatte lærerne, advarer en psykolog.

Denne artikel er oprindeligt bragt på Folkeskolen.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

"Omstillinger er utroligt mentalt krævende."

Det siger psykolog Rikke Høgsted, som er stifter af Institut for belastningspsykologi og arbejder med formidling af forebyggende strategier for fagfolk i mentale højrisikojob, til Folkeskolen.dk. I coronatiden har lærere og skoleledere måtte omstille sig til forskellige organiseringer af skoledagen med meget korte varsler, og det kan betyde, at nogle lærere og ledere er på vej ind i en udmattelsestilstand, mener Rikke Høgsted.

LÆS OGSÅ: Mens Nina Smith brygger på forslag til reformer, er en diskussion mellem arbejdsgivere og fagbevægelse brudt ud

- Den indtræder, når man i meget lang tid har skullet yde noget ekstra end normalen. Der har været en undtagelsestilstand, og så indtræder udmattelsen før eller siden. Det er faktisk et sundhedstegn. Det er vores systemer, der regulerer noget, der skal reguleres, siger Rikke Høgsted.

LÆS OGSÅ: Støttepartier i fælles front: Giv børn mulighed for et ekstra år i børnehave

Det skal du være opmærksom på

Rikke Høgsted mener, det er vigtigt for lærerne at være opmærksomme på udmattelsessignalerne.

- Det, der kendetegner udmattelsesfasen, er forskelligt fra menneske til menneske. Det vil begynde som nedsat evne til at overskue længere planlægning og koncentrere sig. For nogle er det også ensbetydende med en ringere nattesøvn.

Læs hele interviewet på Folkeskolen.dk.

GDPR