Tænketank: En bølge af medarbejdereje har kurs mod de danske kyster, og fagbevægelsen har alle muligheder for at ride med på den

JJS-Face__1_
Foto: Tænketanken Demokratiske Erhverv
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
En ny epoke i dansk erhvervsliv rammer snart de danske kyster. Demokratiske virksomheder ejet af medarbejderne kan styrke arbejdernes rettigheder og vilkår – og hvis fagbevægelsen skal bruge medarbejdereje til deres fordel, skal de være klar, når bølgen rammer.

DANMARK ER KLAR TIL, at flere medarbejdere overtager ejerskabet i virksomhederne, som de er ansat i. I de seneste år er der nemlig sket tre store udviklinger, som kommer til at gøre medarbejdereje til et reelt valg for virksomhedsejere.

For det første har Folketinget og Regeringen indgået en aftale, som fjerner en række barrierer for flere demokratiske virksomheder – herunder medarbejderejede virksomheder.

For det andet har et bredt flertal vedtaget en iværksætteriaftale, som gør det mere attraktivt for en virksomhedsejer at overdrage til medarbejderne, når ejeren f.eks. skal på pension.

For det tredje har Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse besluttet at afsætte midler til at vejlede 350 virksomheder i, hvordan de kan overdrage ejerskabet til medarbejderne. 

Den britiske succeshistorie

Det er godt 10 år siden, at Storbritannien indførte en tilsvarende lovgivning, som Danmark har vedtaget i det seneste år. Medarbejdereje er efterfølgende blevet en enorm succes. Antallet af medarbejderejede virksomheder i Storbritannien stiger bl.a. med 30 procent om året, ligesom snart hver tiende britiske virksomhedsejer vælger at overdrage virksomheden til medarbejderne.

LÆS OGSÅ: 12 gartnere er alle medejere af anlægsgartneri, og de har aldrig været gladere

Samtidig overvejer 16 procent af britiske virksomhedsejere at overdrage virksomheden til medarbejderne – den næstmest populære overvejelse efter overdragelse til familiemedlemmer. Og lige nu overvejer den britiske regering at overdrage de 10.000 filialer og mange tusinde ansatte hos The Post Office til medarbejderne som et alternativ til privatisering. Således vil de britiske posthuse fremover være rent medarbejderejede.

Bedre vilkår og trivsel

Medarbejdereje har også potentiale til at blive en ny strategi, som fagbevægelsen kan bruge til at styrke lønmodtagernes vilkår og trivsel. I virksomheder, hvor ejerskabet bliver overdraget til medarbejderne, stiger arbejdstilfredsheden blandt medarbejderne. Medarbejderejede virksomheder er også mere fleksible i forhold til arbejdstider, og de bruger flere ressourcer på at sikre medarbejdernes fysiske og mentale sundhed. Derudover er lønnen højere i medarbejderejede virksomheder, ligesom medarbejderejede virksomheder skaber flere jobs – til gavn for dem, som ønsker at komme ind på arbejdsmarkedet. De positive resultater kommer fra en britisk rapport fra 2023.

LÆS OGSÅ: Analyse: Bedre arbejdsmiljø i demokratiske virksomheder

Og hvis det ikke skulle være nok til at imponere, så kommer de bedre vilkår ikke på bekostning af virksomhedens økonomi. Udenlandske erfaringer peger nemlig på, at medarbejderejede virksomheder er mere produktive end virksomheder, der ikke er medarbejderejede – en produktivitetsstigning, som altså kan veksles til endnu bedre vilkår for lønmodtagerne.

Ny epoke for danske lønmodtagere

Spørgsmålet er dog, om den danske fagbevægelse er klar til at hoppe med på bølgen af medarbejderejede virksomheder i 2026, hvor meget af lovgivningen om medarbejdereje træder i kraft? 

Den danske fagbevægelse kan komme til at spille en afgørende rolle i forbindelse med udformningen af medarbejdereje i Danmark. Fagbevægelsen har mulighed for at gentænke fremtidens arbejdsmarked, sikre lønmodtagerne større indflydelse på egne virksomheder og udvikle et arbejdsmarked med større trivsel, højere produktivitet og bedre arbejdsforhold. Det kunne meget vel være næste skridt i udviklingen af den danske model og genvej til at styrke overenskomstdækningen i Danmark. 

LÆS OGSÅ: Fire forbund: Langt flere virksomheder skal være ejet af medarbejdere

Bølgen er på vej og fagbevægelsen står med unikke muligheder for at udforme fremtidens danske arbejdspladser til fordel for lønmodtagerne.

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Tænketanken Demokratisk Erhverv afholder et seminar i januar 2025. Seminaret vil sætte spot på de muligheder og udfordringer, der er forbundet med styrket medarbejdereje i Danmark.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR