Forbundsformand: Det er tid til et paradigmeskift på arbejdsmarkedet - og fagbevægelsen bør lede forandringen

jannikfrankpetersen1
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Ønsket er klart fra vores medlemmer – ikke mindst de unge: De vil arbejde på en helt anden måde end i dag. Det er en del af en generel bevægelse, og det er tid til et paradigmeskift – og fagbevægelsen skal tage ansvaret på sig og lede forandringen.

”LIVET ER KORT, og jeg vil ikke arbejde det væk”.

Sådan lyder den simple begrundelse for, hvorfor et 28-årigt medlem af Teknisk Landsforbund ønsker at gå ned i arbejdstid. Svaret er givet i en omfattende undersøgelse, som vi netop har foretaget blandt vores medlemmer.

Temadebat: Fire dages arbejdsuge

Landet over forsøger både private og offentlige arbejdspladser sig med en fire dages arbejdsuge. Kan det forbedre trivslen og ikke mindst omsætningen - og er det overhovedet en god idé at forkorte arbejdsugen? Det har A4 Arbejdsmiljø spurgt en række aktører, eksperter og politikere om.

Foreløbige deltagere i debatserien:

  • Sara Vergo, formand for Djøf
  • Lisbeth Bech-Nielsen, MF, SF
  • Pedro Gomes, lektor i økonomi ved Birkbeck, University of London og forfatter til bogen 'Friday is the New Saturday'
  • Kent Friis Petersen, CEO Vest Administrationen
  • Mads Samsing, næstformand i HK
  • Pernille Garde Abildgaard, rådgiver, forfatter og indehaver af netværket Take Back Time
  • Michael Pedersen, lektor og ph.d. på Copenhagen Business School
  • Jannik Frank Petersen, forbundsformand, Teknisk Landsforbund
  • Karina Vincentz, borgmester i Odsherred Kommune (Nyt Odsherred)
  • Tekniq Arbejdsgiverne
  • Torsten Gejl, MF, Alternativet
  • Janne Gleerup, lektor og ph.d. på Center for Arbejdslivsforskning på Roskilde Universitet

Undersøgelsen er voldsomt interessant af to grunde. For det første, fordi den viser et virkelig markant ønske fra vores medlemmer om en fire dages arbejdsuge. Men undersøgelsen er ekstra bemærkelsesværdig, fordi behovet for fleksibilitet, færre arbejdstimer på færre dage, er endnu mere signifikant blandt vores unge medlemmer.

LÆS OGSÅ: Caroline og kollegerne gik ned i timer og løn, men op i trivsel og arbejdsglæde

Så lysten til at arbejde fire dage om ugen handler ikke kun om, at man er oppe i årene, træt af en presset hverdag eller måske endda fysisk eller psykisk nedslidt. Nej, det handler om nye ambitioner for arbejdslivet, som ikke blot er at møde ind klokken 8.30 og så gå hjem, når du fylder 70. Og jeg vil faktisk gå så langt til at sige, at det ikke er et ønske fra de unge om fremtidens arbejdsliv. Det er en forventning.

LAD MIG GIVE JER nogle tal fra undersøgelsen:

  • 78 pct. af medlemmerne over 35 år ønsker en fire dages arbejdsuge. For medlemmer under 35 år er det 89 pct.
  • 40 pct. af medlemmerne over 35 år ønsker at gå ned i arbejdstid. Det samme gælder for 52 pct. af medlemmerne under 35 år
  • 9 ud af 10 af medlemmerne under 35 år mener, at fleksibilitet i planlægningen af arbejdstiden i høj grad eller meget høj grad er vigtigt

Vi kan affærdige det med, at de unge bare endnu ikke rigtig har forstået livet som voksen, at de ikke har stiftet gæld nok til, at det er nødvendigt at arbejde 37 timer – eller at de unge generelt bare er lidt mere dovne. Men det vil være, ja, dovent af os. Og det vil også være forkert.

Jeg tror ærligt talt ikke, at vi endnu helt har forstået den revolution, som arbejdsmarkedet står over for
Jannik Frank Petersen, Forbundsformand, Teknisk Landsforbund

En bevægelse er i gang i disse år med en bølge af krav til et fundamentalt anderledes arbejdsliv – og det vil kun tage til i de kommende år. Det er ikke en bevægelse, som vi kan eller skal forsøge at styre eller dæmpe. Nej, vi skal tage den dybt seriøst og hjælpe den på vej. Og jeg tror ærligt talt ikke, at vi endnu helt har forstået den revolution, som arbejdsmarkedet står over for.

LÆS OGSÅ: Hun hjælper virksomheder med at gå over til fire dages arbejdsuge: Her er de spørgsmål, man skal stille sig selv

Ønsket om et helt andet arbejdsliv er en racerbil, der brager derudaf i disse år, men i fagbevægelsen står vi lidt i rabatten og påpeger, at sidespejlet er indstillet en smule forkert på den nye model. Men vi er nødt til at påtage os den kæmpemæssige opgave, som det er at lede arbejdet med at redefinere måden, som et arbejdsliv er struktureret på i dag.

LIGE NU HAR VI IKKE de løsninger, som unge efterspørger – og som de i den grad kommer til at efterspørge i de kommende år. I stedet afviser vi ofte større ændringer, fordi de ikke passer ind i vores eksisterende kasser og definitioner. Måske er vi i tvivl om, hvordan vi skal gribe det an? Eller måske er vi bange for at undergrave de hårdt tilkæmpede rettigheder, som vi har brugt +100 år på at opnå?

Jeg synes, at vi i fagbevægelsen i en periode skal råbe mindre højt med knyttede næver, men i stedet stille lytte til, hvad fremtidens arbejdsstyrke har brug for
Jannik Frank Petersen, Forbundsformand, Teknisk Landsforbund

Men uagtet begrundelsen er vi nødt til at lægge tvivlen, vanerne og usikkerheden til side og i stedet tænke stort. For ortodoksien er ude af sync med fremtidens arbejdsstyrke. De gider ikke spilde tid på møder, rutiner, vaner og regler udstukket af alle os andre. De gider ikke overtage vores gængse – i øvrigt velfungerende – model for arbejdslivet. De vil noget andet. Og jeg synes, at vi i fagbevægelsen i en periode skal råbe mindre højt med knyttede næver, men i stedet stille lytte til, hvad fremtidens arbejdsstyrke har brug for.

VI MÅ IKKE MISSE en eklatant mulighed for at hjælpe dem med at skabe det fleksible arbejdsmarked, som de efterspørger. Det må være den næste store milepæl for fagbevægelsen: Et markant mere fleksibelt arbejdsliv og ikke mindst en fire dages arbejdsuge.

For der er jo masser af gode eksempler på succes med en fire dages arbejdsuge, og jeg mener, at det skal være ledetråden for os i de kommende år. I Teknisk Landsforbund har vi i hvert fald tænkt os at tage medlemmerne seriøst, og vi kommer til at kæmpe for en fire dages uge i de kommende år.

LÆS OGSÅ: Maskinfabrik går på tidlig weekend: Vi skal tilbyde fleksible arbejdspladser til næste generations håndværkere

For om vi vil det eller ej, vil de unge kæmpe for et helt andet arbejdsliv end det nuværende, så hvorfor ikke stå side om side med dem og bruge fagbevægelsens massive indsigt, erfaring og indflydelse på at skabe noget nyt og bedre sammen med dem?

Jeg er ret sikker på, at de unge mener de nok skal klare sig ret fint uden os. Men spørgsmålet er, om vi kan klare os uden dem?

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR