Arbejdstilsynet udsætter coronatilsyn som konsekvens af hjemsendte medarbejdere: 'Uacceptabelt'

20200319-155708-L-1920x1369we
- Den styrkede indsats på byggepladser betyder, at tilsynet med daginstitutioner og skoler er udsat, siger beskæftigelsesministeren. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
Arbejdstilsynet har sendt to ud af tre medarbejdere hjem på grund af coronakrisen, og det får nu konsekvenser for et særligt coronatilsyn i daginstitutioner og på skoler, der er blevet udsat. Situationen er uacceptabel, mener fagbevægelse og politikere.

Kære læser

Denne artikel har vi nu åbnet i et døgn uden betingelse om abonnement. A4 Medier er som alle andre virksomheder udfordret af den aktuelle coronakrise og mister indtjening. Vi vil sætte pris på, at du nu eller senere vil overveje at støtte vores journalistik ved at blive abonnent. Læs mere om et fødselsdagstilbud på A4 Arbejdsmiljø her.

Pædagoger og læreres arbejdsmiljø er presset efter genåbningen af daginstitutioner og skoler.

Hænder skal sprittes af, legetøj vaskes og børn passes på mindre arealer.

Men selvom arbejdsmiljøet er ekstra udsat i øjeblikket, skal pædagoger og lærere ikke forvente, at den myndighed, der skal holde øje med, at de ikke bliver syge af at gå på arbejde, kommer på besøg.

Arbejdstilsynet har nemlig valgt at udsætte det særlige coronatilsyn på daginstitutioner, skoler og ungdomsuddannelser, som ellers var planlagt til at skulle starte i maj.

LÆS OGSÅ: 7 tiltag skal hindre smittefare fra udenlandsk arbejdskraft

Årsagen er, at Arbejdstilsynet kun har en tredjedel af medarbejderne i normalt arbejde. Resten er hjemsendt på grund af coronanedlukningen.

I stedet har man valgt at prioritere de knappe ressourcer i bygge- og anlægsbranchen. I et folketingssvar skriver beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S):

”Der er et behov for et særligt fokus på bygge- og anlægssektoren, hvilket betyder, at tilsynsindsatsen over for skoler og daginstitutioner, som Arbejdstilsynet tidligere har oplyst skulle starte i maj, er udsat, så indsatsen over for bygge- og anlægssektoren fortsat kan prioriteres i lyset af den nuværende situation”.

Forsker: Problematisk

Bjarke Refslund, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, undrer sig over, at Arbejdstilsynet ikke er kommet mere op i gear, i takt med at det danske arbejdsmarked er genåbnet.

- Det er problematisk. Det kan give øgede problemer med arbejdsmiljøet, når Arbejdstilsynet ikke har mandskabet til at holde øje på samme niveau som normalt. Særligt i de brancher, hvor man gør mange ting anderledes i forbindelse med genåbningen, kan der være nye udfordringer, man ikke har tænkt igennem arbejdsmiljømæssigt, siger Bjarke Refslund og fortsætter:

- Beskæftigelsesministeren og Arbejdstilsynet har haft tid til at tænke over, hvor mange tilsynsførende der skal være på arbejde, og hvor mange der skal være hjemsendt. Man kan godt undre sig over, at pædagogerne kan gå på arbejde, når Arbejdstilsynet ikke kan. 

Det er også et spørgsmål om retssikkerhed for lønmodtagerne. De har ret til at gå på arbejde uden at blive syge af det
Morten Skov Christiansen, FH-næstformand

I BUPL, pædagogernes fagforbund, vækker tilsynets prioritering ligeledes undren.

- Jeg kan blive bekymret for, hvad det kommer til at betyde for vores område, og hvor længe udsættelsen varer. Selvom genåbningen i daginstitutionerne er gået godt mange steder, så ved vi, at der er institutioner, hvor retningslinjerne ikke bliver overholdt, siger faglig sekretær Mette Skovhus Larsen.

Hun vil nu tage fat i Arbejdstilsynet for at få afklaret situationen.

Spørgsmål om retssikkerhed

Arbejdstilsynet lå i en periode fra marts til april stille i flere uger, hvor tilsynet kun handlede på klager og ulykker. Den 14. april blev tilsynsaktiviteten forøget med et særligt coronatilsyn i brancher som byggepladser, gartnerier og landbrug og vejgodstransport.

LÆS OGSÅ: Tilsyn erkender: Vender det blinde øje til psykisk arbejdsmiljø og nedslidning under coronatilsyn

Fra maj skulle den særlige tilsynsindsats være blevet udvidet til skoler, daginstitutioner og ungdomsuddannelser. Men det er nu sat på standby.

Jeg sammenligner det med, at politiet holder sig hjemme på politistationerne i stedet for at køre ud og opklare forbrydelser. Hvad er det lige for et signal at sende?  
Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører (SF)

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) mener, at det er stærkt problematisk, at tilsynet ligger underdrejet i en tid med stor usikkerhed på arbejdsmarkedet.

- Det er et massivt problem at to tredjedele af Arbejdstilsynet stadig er hjemsendt på nuværende tidspunkt. Arbejdstilsynet er i denne coronatid vigtigere end nogensinde før, netop fordi Arbejdstilsynet er en central aktør, der kan sikre en ordentlig og tryg genåbning af Danmark. Derfor er et helt afgørende for os, at Arbejdstilsynet kommer tilbage i fulde omdrejninger med det samme, siger FH-næstformand Morten Skov Christiansen.

- Det er helt uacceptabelt, at mange brancher ikke kan få tilsyn i øjeblikket. Det er også et spørgsmål om retssikkerhed for lønmodtagerne. De har ret til at gå på arbejde uden at blive syge af det. Vi kan se, at de grundlæggende retningslinjer om corona ikke bliver prioriteret på mange arbejdspladser, siger han.

Politisk pres for at genåbne tilsynet fra 10. maj

På Christiansborg er der stigende opbakning til, at Arbejdstilsynets aktiviteter skal prioriteres i forbindelse med den næste genåbning af Danmark, som statsminister Mette Frederiksen (S) ventes at præsentere om kort tid.

- Det er helt uforståeligt, at de har været gearet så meget ned, siger Karsten Hønge, SF’s beskæftigelsesordfører, og uddyber:

-  Jeg sammenligner det med, at politiet holder sig hjemme på politistationerne i stedet for at køre ud og opklare forbrydelser. Hvad er det lige for et signal at sende? Vi kan da ikke have en situation, hvor en myndighed i Danmark beslutter sig for at blive hjemme på kontorerne. Det kan vi da ikke leve med. Jeg gad nok vide, hvad det får af konsekvenser for de mennesker, der i den her periode har været ude på arbejdspladserne, hvor man har haft brug for Arbejdstilsynet.

Christian Juhl, arbejdsmiljøordfører i Enhedslisten, er enig.

- De ansatte i Arbejdstilsynet behøver ikke arbejde hjemmefra, hvis de tager de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger. Det vil jeg opfordre ministeren til at sætte i værk hurtigst muligt, siger han.

Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, mener, at der særligt har været droslet ned i bygge- og anlægsbranchen.

- Selvfølgelig kan Arbejdstilsynet komme ud og tjekke arbejdspladserne i et større omfang, end de gør nu. De kan få værnemidler, så de kan træffe de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger. Efter Dansk Folkepartis overbevisning har Arbejdstilsynet droslet for meget ned på de steder, hvor det farligste arbejdsmiljø er, siger Bent Bøgsted.

Minister: Derfor må skoler og daginstitutioner vente

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) erkender i et skriftligt svar til A4 Arbejdsmiljø, at der må foretages prioriteringer af Arbejdstilsynets indsats, fordi coronakrisen er en ekstraordinær situation. Genåbningen af tilsynet skal ske sundhedsmæssigt forsvarligt, lyder det.

- Hele det offentlige Danmark har været lukket ned for at mindske sundhedskrisen. Med den delvise genåbning af Arbejdstilsynet i midten af april blev tilsynene målrettet udvalgte brancher som eksempelvis bygge- og anlægsbranchen med fokus på at forebygge alvorlige ulykker og smittespredning blandt andet på baggrund af anbefalinger fra sundhedsmyndighederne, siger ministeren og fortsætter:

- I takt med første skridt mod en genåbning af samfundet lavede regeringen en række tiltag for vandrende arbejdstagere, så Arbejdstilsynet kan gennemføre flere tilsyn på byggepladserne og sikre, at foranstaltninger til at forebygge smittespredning er på plads. Den styrkede indsats på byggepladser betyder, at tilsynet med daginstitutioner og skoler er udsat, mens vi afventer forhandlingerne af den næste fase af genåbningen, siger han.

Arbejdstilsynet har under coronakrisen haft fokus på den forebyggende indsats i forhold til ulykker og smittespredning.

Andre arbejdsmiljøforhold som eksempelvis det ergonomiske og psykiske arbejdsmiljø har ikke været i fokus, ligesom der heller har været truffet afgørelser om formelle brud på arbejdsmiljøloven om APV og arbejdsmiljøorganisation (AMO).

Fagbladet 3F kan i dag fortælle, at coronanedlukningen har betydet, at Arbejdstilsynet fra den 13. marts til 13. april i år har udført 3.000 færre kontroller sammenlignet med tilsvarende periode sidste år.

GDPR