Nedslidning:
Laboranten Vibeke ramt af snigende fysisk nedslidning: "Jeg forstod ikke, hvordan folk orkede fritidsaktiviteter"

HK-1
- Jeg kan ikke længere arbejde i det job, jeg er uddannet til og har holdt af i mange år. Smerterne kommer tilbage efter en-to dages arbejde, fortæller Vibeke Piechnik. Foto: HK/Stat
Det gentagne arbejde med utallige små belastninger af arme, nakke og skuldre endte med et voldsomt smerteudbrud og et ødelagt arbejdsliv for laboranten Vibeke Piechnik.

Artiklen er blevet bragt i HK Statbladet i juni 2019. A4 Arbejdsmiljø har efter aftale med HK Stat fået lov til at bringe artiklen.

Efter 33 år som laborant havde Vibeke Piechnik aldrig haft problemer med de gentagne bevægelser og mange små løft i unormale positioner i laboratoriet. Men uden varsel brød smerterne ud i lys lue en dag i 2013.

- Pludselig fik jeg store smerter i højre skulder. Jeg var helt uforberedt og kunne ikke bruge min højre arm. I løbet af et par dage låste armen sig fast, og jeg kunne ikke sove om natten på grund af smerter, siger laboratorieteknikeren ved Fødevarestyrelsens Laboratorium i Ringsted.

Lægernes dom var en ’frossen skulder’, som krævede både fysioterapibehandling og indsprøjtninger af binyrebarkhormon.

- Fysioterapien virkede kun i begrænset omfang, men indsprøjtningerne fik i begyndelsen lagt en dæmper på smerterne. Og efter langvarig behandling løsnede generne i skulderen sig lidt.

Vibeke Piechnik vendte tilbage til arbejdet i laboratoriet. Efter kort tids arbejde med at skrue låg af prøver – og på igen – med armene løftet højt op brød de stærke smerter op igen – i den modsatte skulder.

- Jeg måtte igen forlade jobbet for at modtage nye behandlinger. Da det gik bedre, vendte jeg tilbage til laboratoriet, men snart blussede smerterne op igen. Jeg blev først for alvor klar over, at arbejdet var skurken, da jeg 14 dage inde i en ferie for første gang i seks måneder slap af med min skarpe hovedpine.

Ikke anerkendt som arbejdsskade

Arbejdspladsen hjalp Vibeke med øvelser og med at sætte fokus på arbejdsgangen.

- Min arbejdsplads var meget forstående. Men på grund af de mange løbende besparelser var vi blevet færre til det samme arbejde. Tempoet skulle øges for at følge med, så arbejdspresset steg. Det fik mig efter endnu et halvt år med smerter til at indse, at fysioterapi og piller ikke længere havde nogen positiv virkning.

Smerterne har også generet i fritiden. Det har været så slemt, at jeg slet ikke forstod, hvordan folk kunne overskue at lave øvelser, dyrke fritidsinteresser eller bare gå en tur. Jeg gik bare direkte hjem på sofaen med en varmepude, droppede fritidsaktiviteter og kunne ikke engang komme i haven – mens jeg lå vågen om natten på grund af smerter.
Vibeke Piechnik, laborant

Vibeke søgte om hjælp hos HK, der prøvede at få de arbejdsrelaterede smerter i skuldre, nakke og i armene anmeldt som en arbejdsskade. Men på den arbejdsmedicinske klinik mente man ikke, at der var nok bevis for, at laborantens smerter skyldtes de gentagne bevægelser i jobbet.

- Jeg kan ikke længere arbejde i det job, jeg er uddannet til og har holdt af i mange år. Smerterne kommer tilbage efter en-to dages arbejde. Min læge sagde til sidst til mig, at det var invaliderende, hvis ikke jeg stoppede eller fik andet arbejde. Så det fik jeg! Med støtte fra Fødevarestyrelsen har jeg nu fået et mere administrativt job. Og vi er ved at installere en robot, der skal aflaste ved noget af det hyppigt gentagne arbejde på laboratoriet.

For nedslidt til nyt job

Arbejdspladsen reagerede også på, at flere af Vibekes kolleger havde fået tilsvarende ’frosne skuldre’ i varierende smertegrader. Laboranter på nogle af de tilstødende afdelinger har andre problemer på grund af mange gentagne små bevægelser. Her går det ud over hænder og håndled, som må opereres på grund af ødelæggelser i blodomløbet og ’sovende fingre’ – kaldet ’kanalsyndrom’.

- Der er stadig tidspunkter, hvor jeg ikke ved, hvordan jeg skal komme videre. Jeg havde set frem til, at jeg bare skulle holde to år mere, før jeg fik efterløn oven på 40 år på arbejdsmarkedet. Men jeg skal i stedet vente seks år på efterlønnen.

Vibeke er nu i et behandlingsforløb for smerterne og går til genoptræning i Næstved, mens hun bestrider det ’nye’ job.

- Smerterne har også generet i fritiden. Det har været så slemt, at jeg slet ikke forstod, hvordan folk kunne overskue at lave øvelser, dyrke fritidsinteresser eller bare gå en tur. Jeg gik bare direkte hjem på sofaen med en varmepude, droppede fritidsaktiviteter og kunne ikke engang komme i haven – mens jeg lå vågen om natten på grund af smerter. Jeg får mere overskud nu med det skånende arbejde og genoptræningen. Det betyder, at jeg kan droppe sofaen og gå en tur, selv om jeg er flad efter arbejde. Det hænger lidt bedre sammen. Men jeg er spændt på, hvor længe jeg holder. For jeg er så slidt fysisk, at jeg ikke kan regne med at skifte til et nyt job, siger Vibeke Piechnik.

En ny undersøgelse viser, at to ud af tre af HK Stats medlemmer føler, at deres stillesiddende arbejde med gentagende bevægelser foran en computer er en stigende belastning, der giver fysiske gener i nakke, skuldre og ryg.

Analysen er foretaget af HK Stat på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse blandt 2.000 medlemmer. 687 besvarede undersøgelsen.

GDPR