Danske Byggefag kritiserer DA's modstand mod entreprenørstoppet: Det ville klæde dem at komme med forslag frem for kritik
Maria Bille Høegh, Politisk chef for arbejdsmiljø og sundhed i DA, kritiserer her i A4 regeringens forslag om at indføre et entreprenørstop, og hun kritiserer også FH for at bakke forslaget op.
Det ligger mig ikke fjernt at kritisere hverken regeringen eller FH, men lige her mener jeg, at DA slår en skævert.
Problemet med entreprenørstoppet er nemlig helt grundlæggende, at det ikke er for vidtgående, men at det er så mildt, at man kan frygte, at det ingen effekt har.
Marie Bille Høeg sammenligner entreprenørstoppet med at lukke en hel butiksgade, fordi én butik har problemer med rotter. Analogien er da meget sjov, men ikke særlig præcis, for at sige det mildt. Entreprenørstoppet betyder nemlig helt konkret, at Arbejdstilsynet får mulighed for at stoppe arbejdet på dele af eller hele byggepladsen, hvis en underleverandør eller hovedentreprenøren efter gentagne advarsler, påbud og bøder ikke har rettet op på overtrædelserne.
Det vil altså være allersidste skridt i en lang, lang proces, hvor der er masser af muligheder for dialog mellem virksomheder, myndigheder og fagbevægelsen om at rette op løse problemerne undervejs.
LÆS OGSÅ: Blik & Rør: DA’s sammenligning er udtryk for en uhørt arrogance
Kun dem der nærmest demonstrativt insisterer på at bryde reglerne, risikerer at blive ramt af det her. Men det kommer formentlig til at kræve en meget dedikeret indsats, for at nå så langt. Det gode er, at det holder problemet på den pågældende byggeplads, og derfor skal løses på den pågældende byggeplads.
Forsvarer dem der snyder
Nu ligger det mig fjernt at skulle fortælle DA, hvordan de skal drive deres organisation, men det må være ubegribeligt som medlem af DA, der forsøger at drive sin virksomhed efter reglerne, at se ens kontingentkroner bruges til ihærdige forsvar af dem, der snyder på
vægten. De mange som følger reglerne, kan fortsat se frem til en unfair konkurrence fra deres konkurrenter som er villige til at slække på arbejdsmiljøet.
Maria Bille Høghs eget forslag til, hvad man burde sætte i stedet for entreprenørstoppet, er til gengæld en vaskeægte ikke-løsning. Mere tilsyn og en belønning af dem, der følger reglerne, men ikke et ord om hvad man rent faktisk skal gøre for at straffe dem, der igen og igen og igen bryder reglerne. Intet.
Endelig vil jeg sige, at det trods alt er glædeligt at notere sig, at DA endelig også melder sig ind i diskussionen om social dumping, men det kunne være gavnligt for alle, om man hos arbejdsgiverne havde lige så travlt med at komme med løsninger på de problemer, som alle andre i branchen for længst har erkendt, fremfor blot at kritisere de spæde forsøg på at løse dem.