BAT-formand: Besparelse på arbejdsmiljø er hul i hovedet
DET ER UDTRYK FOR en helt forkert prioritering, når regeringen i sit udspil til næste års finanslov lægger op til omfattende besparelser på arbejdsmiljøområdet.
Konkret lyder det på at spare op imod 25 millioner kroner om året allerede til næste år – heraf syv millioner kroner på Arbejdstilsynet.
LÆS OGSÅ: Regeringen vil skære i Arbejdstilsynets bevilling
Jeg mener, at det er hul i hovedet, at regeringen nu vil skære ned på Arbejdstilsynet. Det er politisk byggesjusk, som risikerer at få alvorlige konsekvenser i de mest udsatte brancher - herunder byggeriet.
En nyligt offentliggjort rapport fra Aalborg Universitet om migrantarbejdere i byggeriet viser, at især migrantarbejdere bliver udnyttet på det groveste i den danske byggebranche.
LÆS OGSÅ: Menneskehandel og trusler: Migrantarbejderes arbejdsforhold i byggebranchen er elendige
Arbejdstilsynet spiller en helt central rolle i at kontrollere og sanktionere forholdene ude på byggepladserne, især i forbindelse med de nye tiltag mod social dumping, hvor der kan laves entreprenørstop og udstationeredes boligforhold skal kontrolleres.
Regeringen lægger som et led i deres besparelser op til en målretning af Arbejdstilsynets kontrolarbejde, så det fremover skal fokusere på de brancher, der har størst udfordringer med arbejdsmiljøet.
Det er at fodre hunden med egen hale. Som akademisk øvelse på et stykke papir, kan det sikkert lyde som en god idé at målrette Arbejdstilsynets arbejde mod de brancher, hvor risikoen for arbejdsulykker er størst – det er jo for eksempel i byggeriet – men det skal ikke ske som led i en spareøvelse. Der er jo behov for flere kontrolbesøg, ikke færre.
DET ER IKKE KUN Arbejdstilsynet, som regeringen vil give sparekniven. Den foreslår også at nedlægge de regionale arbejdsmiljøråd.
Det vil ødelægge det samarbejde, der er mellem parterne. Det er et overordentligt trist signal at sende til den samarbejdende danske model på arbejdsmarkedet, hvor lønmodtagere og arbejdsgivere i fællesskab finder løsninger.
Det er i rådene, man tager stilling og kvalificerer de indsatser, der er, og det er her, parterne har mulighed for i fællesskab at løse problemerne. Derfor giver det ingen mening, at man nu vil nedlægge dem.
Regeringen bør i stedet tage arbejdsmiljøet alvorligt og tage de her besparelsesforslag af bordet med det samme.