Formand for Serviceforbundet:
Helt urimeligt at frisører ikke får anerkendt arbejdsskader
DU KENDER DET NOK. Du sidder afslappet i frisørstolen, mens din frisør vasker håret, masserer hovedbunden, klipper, farver måske og føntørrer. Som kunde skal du have det godt og gå glad ud af frisørsalonen.
Men din frisør holder i gennemsnit kun 8,5 år i branchen, inklusive elevtid.
Lovgivningen bærer præg af at være lavet i industrisamfundet.
John Nielsen, formand for Serviceforbundet
Og hvis din frisør virkelig elsker sit fag og bliver i det længe, er der stor risiko for, at din frisør ender med at få alvorlige problemer med skuldre, arme og hænder. Faktisk forlader 43 procent af alle frisører faget på grund sådanne problemer. Det er i sig selv noget rigtig skidt. Men det stopper ikke her.
Bliver ikke anerkendt som arbejdsskade
Bliver man syg af sit arbejde, burde man få det anerkendt som en arbejdsskade, men sådan er det slet ikke. Serviceforbundets socialrådgiver får mange henvendelser fra frisørmedlemmer med skader i bevægeapparatet. Han er desværre nødt til at fortælle medlemmet, at chancen for at få anerkendt det som en arbejdsskade er lig nul. Hidtil er der nemlig ikke en eneste frisør, som har fået anerkendt sin skade i bevægeapparatet som en arbejdsskade.
Frisørernes arbejde vurderes ikke tilstrækkeligt akavet, tungt og belastende på trods af, at mange af de enkelte muskelgrupper bliver brugt uafbrudt.
Lovgivningen bærer præg af at være lavet i industrisamfundet, og de belastninger, frisørerne udsættes for, falder udenfor. Her er et par eksempler.
Diagnose, men ingen erstatning
Frisør A har fået stillet diagnosen 'rotator cuff syndrom', der giver voldsomme smerter i skulderen med udstråling til overarmen. A har arbejdet som frisør i 30 år. I afgørelsen står blandt andet: Du har som frisør haft mange gentagne løft af dine arme og dette uden mange pauser og ofte i akavede stillinger. Vi vurderer, at du ikke opfylder betingelserne, fordi der ikke har været tale om en tilstrækkelig kraftfuld belastning.
Frisør B har fået stillet diagnosen seneskedehindebetændelse i hånd og håndled. B har arbejdet som frisør i 13 år. I afgørelsen står blandt andet:
"Vi vurderer, at du ikke opfylder betingelserne, fordi udførelsen af dit arbejde ikke har medført en anvendelse af kraft, der ligger ud over det normalt anvendte til drejning, bøjning og strækning af håndled og hænder."
Men din frisør holder i gennemsnit kun 8,5 år i branchen, inklusive elevtid.
John Nielsen, formand for Serviceforbundet
Ja, så er det jo temmelig håbløst. Og for mig er det ubegribeligt, at lovgivningen ikke holder trit med den virkelige verden.
Det er sandt, at frisører ikke løfter tunge ting. Men masser af undersøgelser dokumenterer, at mange gentagne ens bevægelser slider voldsomt på muskler og led. En undersøgelse fra 2016 viser, at frisørerne er den jobgruppe, der har oplevet den største stigning i andelen af beskæftigede med muskel skeletbesvær (MSB) i de seneste år. Hele 37 procent var kategoriseret med MSB. Herudover viste undersøgelsen, at frisører er en af de grupper, der er mest begrænset i deres arbejde på grund af smerter, og som har den laveste arbejdsevne.
Derfor finder jeg og Dansk Frisør & Kosmetikerforbund det forkert og uforståeligt, at medlemmernes muskel/skeletskader ikke findes i oversigten over anerkendte arbejdsskader på Arbejdsskadestyrelsens fortegnelse over repetitivt arbejde.
Vigtigt at forebygge
Formanden for frisørerne, Lone Frost, er meget optaget af at forbedre det fysiske arbejdsmiljø, så frisørerne kan blive i faget længst muligt. En uddannet frisør ønsker at være frisør i hele sit aktive arbejdsliv. Derfor er frisørforbundet involveret i et forskningsprojekt af frisørers bevægelsesmønstre og belastninger.
Hvis vi kan kortlægge, hvilke bevægelser der belaster kroppen, kan vi også bedre stille krav til det fysiske arbejdsmiljø, så frisørerne kan arbejde til pensionen uden smerter.
Den øgede viden kan vi desuden bruge til at presse på for at få anerkendt vores medlemmers muskel/skeletskader.
Faglig kamp
I sidste ende er det også en faglig kamp. Vi skal fortsat kunne tiltrække dygtige og engagerede unge mennesker til faget, og vi skal beholde de ældre erfarne kolleger. Frisørfaget er spændende. Det indebærer kontakt til kunder og mulighed for at være iderig og kreativ.
Men hvis vi ikke får færre skader, mindre nedslidning og en anerkendelse af arbejdsskaderne i frisørfaget, så ender det med, du og jeg kun kan blive klippet hos en uuddannet person, der tilbyder billig klipning. Det vil da være en uendelig trist udvikling.
Derfor er mit budskab:
Få nu ændret lovgivning og praksis, så frisører også får mulighed for at få anerkendt deres muskel/skeletskader som arbejdsskader. Som det er nu, er det både urimeligt og uretfærdigt over for en gruppe af mennesker, der har valgt et fag, som gør dig og mig glade.