Hver fjerde kirke i København har haft dårligt psykisk arbejdsmiljø

20210325-170604-6-1920x1280we
På 10 år har Arbejdstilsynet givet 47 tilsynsreaktioner til kirkerne i Københavns Stift. Ligeledes har tilsynet givet 47 reaktioner, der handler om mangler i de ellers lovpligtige Arbejdspladsvurderinger - såkaldte APV'er. (Arkivfoto) Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Aktindsigt viser, at hver fjerde kirke i København har haft problemer med psykisk dårligt arbejdsmiljø de sidste 10 år.

Over en fjerdedel af kirkerne i København har i løbet af de sidste 10 år har modtaget et påbud eller en vejledning, der påpeger problemer med de ansattes psykiske arbejdsmiljø.

Det viser en aktindsigt i en optælling over de sidste 10 års tilsynsreaktioner, der er givet af Arbejdstilsynet til kirkerne i Københavns Stift, som TV 2 Lorry har fået.

LÆS OGSÅ: Mobning og chikane i folkekirke: Ansatte vågner med hjertebanken

I perioden 1. april 2011 til 1. april 2021 har 25 ud af 96 kirker har fået et påbud eller en vejledning om kirkens psykiske arbejdsmiljø, og 9 ud af de 25 kirker har modtaget påbud eller vejledning om psykisk arbejdsmiljø mere end én gang.

Tilsynsreaktionerne handler blandt andet om at forebygge mobning, psykisk vold, krænkende handlinger og uklare krav både blandt ansatte internt og i deres arbejde med borgerne.

Tallene taler deres tydelige sprog, mener Karin Nielsen, der er konfliktmægler hos Center for Konfliktløsning, og som har mange års erfaring med konflikter i Den danske folkekirke.

- Der er mange - alt for mange - tilfælde af mobning, og der er virkelig noget at tage fat på, siger hun til TV 2 Lorry.

På 10 år har Arbejdstilsynet givet 47 tilsynsreaktioner til kirkerne i Københavns Stift. Ligeledes har tilsynet givet 47 reaktioner, der handler om mangler i de ellers lovpligtige Arbejdspladsvurderinger - såkaldte APV'er.

Især det sidste tal springer i øjnene på Louise Dinesen, der er erhvervspsykolog og autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

- Det undrer mig, at der er så mange, som får anmærkninger omkring deres arbejdspladsvurderinger, for APV-processer er et led i at forebygge både vold, trusler, krænkelser og mobning, og så er det lovpligtigt, siger hun til TV 2 Lorry.

Louise Dinesen peger på, at de mange tilfælde med mangelfulde arbejdspladsvurderinger er et udtryk for en kultur i Københavns Stift, hvor man ikke arbejder systematisk med forebyggelse af mobning og dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Organisering er en del af forklaringen

Den danske folkekirkes måde at organisere sig på har gennem tiden været genstand for en del kritik. Det skyldes, at nogle af de vigtigste beslutninger, der involverer de enkelte kirker og kirkens ansatte, tages af den pågældende kirkes menighedsråd - et råd, der udelukkende består af frivillige.

Det er den opbygning, som professor i arbejdsmiljø, Peter Hasle, påpeger som en af de væsentligste årsager til de mange problemer med psykisk arbejdsmiljø i Københavns Stift.

- Noget tyder på, at der her er nogle arbejdspladser, som har en ikke-professionel ledelse, og hvor der er nogle uklare arbejdsgiver- og arbejdstagerforhold. Man har formentlig ikke styr på arbejdsmiljølovgivningen, og formentlig mangler man kompetencer i personaleledelse, som gør, at man derfor har svært ved at forholde sig til konflikter, mobning og krænkelser, siger Peter Hasle til TV 2 Lorry.

TV 2 Lorry har foreholdt biskoppen i Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen, kritikken.

Biskoppen understreger, at han kun bliver involveret, hvis der er tale om arbejdsmiljøsager, der involverer præster.

Andre medarbejdere end præster skal som udgangspunkt henvende sig til menighedsrådet i stedet for Københavns Stift, hvis de oplever problemer på arbejdspladsen.

- Folkekirkens ledelsesstruktur med de to søjler er kompleks, og modellen tager ikke højde for virkeligheden. Der, hvor mennesker med stærke holdninger og meninger skal mødes om et samarbejde, siger Peter Skov-Jakobsen og fortsætter:

- Selvfølgelig kan det være vanskeligt for menighedsrådene at skulle løfte alle de opgaver, der skal løftes, men der vil jeg have lov at stille mig værnene ind foran menighedsrådene og sige, at der er sandeligt også meget, man skal sætte sig ind i, så når det er allerværst, så kan det gå galt.

GDPR